Ristorante Sicilia: domowa akademia gotowania
Stało się, sytuacja zmusza nas do pozostania w domu. Ristorante Sicilia od ponad tygodnia jest także nieczynna. Ale nie chce tracić kontaktu ze swoimi klientami. I stąd pomysł, spróbujcie w domu gotować z Danilo.
Dzisiaj podają przepis na CANNOLI SICILIANI, oraz link do filmiku zrobionego, gdy można było jeszcze swobodnie podróżować: https://www.youtube.com/watch?v=KyFrJkmHX4E
A oto składniki na 15 przepysznych rurek. :
Składniki na ciasto:
• 250 g mąki „00”,
• 1 żółtko,
• 30 g smalcu wieprzowego stopionego (dla kruchości ciasta),
• 1 łyżeczka cukru,
• 50 ml wina białego i 35 ml wina czerwonego (wytrawne),
• kakao gorzkie,
• cynamon,
• sól.
Składniki na nadzienie:
• 500 g sera ricotty,
• cukier puder,
• cynamon.
Zamiast cynamonu możecie końce przyozdobić pistacjami, wiórami czekolady lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Zerknijcie na filmik i próbujcie! Restauracja proponuje zamieszczać fotki zrobionych wypieków, piszcie o wrażeniach. Za kilka dni kuchnia obiecuje zamieścić kolejny przepis! BUON APPETITO!