Karczma Wacławówka: miejsce kulinarnych spełnień
Jest takie danie, które uznawane jest za jedno z najbardziej popularnych potraw w narodowej kuchni polskiej. Tradycją sięga XIX wieku, było wymienione w książkach kucharskich Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
I bez problemu można stwierdzić, że to danie Polacy cenią szczególnie. I do dzisiaj dla wielu z nich jest synonimem dobrego, niedzielnego obiadu. Mowa oczywiście o… schabowym.
Serwowane jest najczęściej w prostej formie kotleta wieprzowego w panierce, smażonego na patelni. Ale w Karczmie Wacławówka (ul. Strażacka 7) można go dostać w wersji niemal „pierwotnej” czyli dużego kawałka mięsa z kością i zgodnie ze sztuką smażonego na smalcu. Do tego dokładają solidną porcję smażonej kapusty kiszonej i tłuczonych ziemniaków. Ich karta menu udowadnia, że danie to nie musi być w szalony sposób zbyt cenne i kosztuje 31 zł za zestaw. Praktycznie na każdą kieszeń, a szczerze mówiąc to i dwie osoby się przy nim pożywią.