Felka Bona – karmi od niedawna w Rzeszowie
Felka Bona - odmiana polska (HZ Zamarte) zarejestrowana w 2002 r. Typ kulinarny B, ogólnoużytkowy, przydatna także na frytki i chipsy, smak dobry. Nie, to nie pomyłka, od kilku tygodni mamy w Rzeszowie nowy lokal gastronomiczny Felka Bona, którego nazwa pochodzi od… odmiany ziemniaka.
Jeszcze nie tak dawno była w tym miejscu Restauracja Mała Wacławówka, młodsza siostra rzeszowskiej Karczma Wacławówka (ul. Strażacka 7). Teraz pod adresem ul. Matejki 11 nadal dobrze karmią, tym bardziej że lokal należy nadal do tych samych właścicieli. Uznali, że po tych kilku latach działalności należy się restauracji mały lifting, który zresztą przez kilka dni był skutecznie zrealizowany. Wnętrze jest jaśniejsze, spokojniejszej w stonowanej kolorystyce, elementów ozdobnych wiele tu nie znajdziemy ale filozofia miejsca jest oczywista – „najważniejsze jest to co na talerzu”.
A znajdziemy na nim klasykę kuchni polskiej, domowej: naleśniki (15 zł) i placki ziemniaczane (15-18 zł) każde w trzech wersjach, liczne pierogi (12-15 zł) w sumie 6 pomysłów. Do tego klasyczny schabowy z kością na kapuście zasmażanej (25 zł), placek po węgiersku (25 zł) czy gulasz z kluskami śląskimi (25 zł). Za 25 zł możecie stąd wyjść najedzeni po pachy, a bo i zupy – np. rosół z domowym makaronem, żurek, ogórkowa czy pomidorowa są w cenie 9-11 zł. A na deser zawsze pyszny kompocik w cenie za szklankę 5 zł plus domowa szarlotka.
A i jeszcze jedno ważne – tu zjecie od godz. 11.00 dobre śniadanie – trzy rodzaje jajecznic czekają: na maśle, na boczku lub na kiełbasie i sadzone jajka na boczku. Wszystko zdecydowanie warto.