Przepisy na rozgrzewające dania
W marcu nadal zdarzają się chłodne dni i wieczory. Gęste, gorące potrawy jednogarnkowe rozgrzeją nas środka.
Kasza bulgur z bakłażanem
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g pieczarek
100 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
1 bakłażan
200 g kaszy bulgur
100 ml śmietany 18%
2 łyżki Przyprawy Harissa Knorr
1 opakowanie Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Sposób przygotowania:
Pokrój: pieczarki w plastry, cebulę na drobne kawałki oraz bakłażana w kostkę wielkości około 2 cm. Natkę pietruszki posiekaj, a ser feta pokrusz.
Lekko natrzyj kawałki bakłażana oliwą z oliwek i posyp Przyprawą Harissa Knorr, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W połowie tego czasu dorzuć do bakłażana pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wszystko zapiekaj jeszcze przez kolejne 10 minut.
Na gorącej oliwie z oliwek podsmaż w garnku grzyby i cebulę. Wsyp do całości kaszę i zalej 400 ml wody. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by zamieszać kaszę co jakiś czas.
Połącz zawartość opakowania Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką ze śmietaną i dodaj do kaszy. W momencie, gdy kaszotto zrobi się zbyt gęste, wlej do niego kilka łyżek wody. Jeśli danie będzie zbyt rozwodnione, gotuj je o kilka minut dłużej, aż uzyska płynną konsystencję. Na wierzch gotowego kaszotto ułóż bakłażany z pomidorami. Potrawę posyp natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.
Curry z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
500 g udek z kurczaka bez kości
1 cebula
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 opakowanie Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
1 papryka czerwona
1 bakłażan
1 łyżka Curry Knorr
60 g orzeszków ziemnych
200 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka podziel na kawałki oraz podsmaż na gorącym oleju.
Pokrój paprykę i cebulę. Bakłażana przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Warzywa połącz z mięsem i całość smaż dodatkowo przez około 6 minut.
Po usmażeniu dodaj do dania orzechy i Curry Knorr.
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną i szklanką wody albo bulionu.
Powstały sos wlej do mięsa z warzywami. Wszystko gotuj przez 8 minut. Potrawę dopraw sosem sojowym.
Meksykańskie chili con carne
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
500 g mięsa wołowego mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera
1 czerwona słodka papryka
1 papryczka chili
1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
150 g jogurtu greckiego
150 g chipsów tortilla
1 pęczek świeżej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie Naturalnie smaczne Lasagne Knorr
Sposób przygotowania:
Czosnek, cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Paprykę i selera pokrój w kostkę.
W garnku na gorącej oliwie z oliwek zeszklij chili, cebulę oraz czosnek. Następnie wrzuć kawałki selera i papryki. Całość smaż około 3 minuty. Po tym czasie odłóż na bok warzywa i usmaż w tym samym naczyniu mięso. Jeśli będzie zbyt suche, podsmaż je razem z warzywami.
Pomidory z puszki przepłucz wodą i dodaj je do dania wraz z kukurydzą i fasolą. Wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Lasagne Knorr oraz łyżkę kminu rzymskiego. Wszystko gotuj przez 15 minut, do momentu połączenia się składników.
Meksykańskie chili con carne serwuj w głębokim talerzu albo misce wraz z jogurtem i chipsami. Na koniec oprósz potrawę kolendrą.