Światowy Dzień Pizzy przed nami

Opublikowano: 2020-02-06 22:57:25, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Skoro tak poważne wydarzenie „odpala” w niedzielę, 9 lutego br. to teraz przez kilka dni dużo będzie o pizzy i miejscach w Rzeszowie, w których warto ją próbować.

Światowy Dzień Pizzy przed namiŚwiatowy Dzień Pizzy przed nami
Światowy Dzień Pizzy przed nami

Pizza - związana nierozerwalnie z tradycją kuchni włoskiej, ale obecnie robiona jest praktycznie chyba pod każdą szerokością geograficzną. W tej najprostszej wersji to obecnie płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem (powinna być mozzarella) i ziołami, pieczony w mocno nagrzanym piecu. Dla wielu najlepsza wersja, bez udziwnień i zbędnych dodatków, chętnie też zamawiana przez wegetarian.

Kilka dni temu z koleżanką zawędrowaliśmy do Burgerowni i pizzerii zarazem Rdza (Rzeszów, Rynek 16) czyli małym bistro z akcentem tak kochanej przez Polaków kuchni włoskiej. Zamówiliśmy jedną dużą (38 cm średnicy) Quattro formaggi czyli pizza „cztery sery”. W pełni włoskiej powinna być mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem. W tej wersji gorgonzolę i ricottę zastąpiono serem wędzony i cheddarem. Poprosiliśmy o dorzucenie na jedną połówkę płatków salami, a całość obsypać kukurydzą. Dosłownie w 15 minut później zajadaliśmy się pyszną pizzą, na cieniutkim cieście, pełną aromatycznych aromatów i smaków. Zdecydowanie polecam!

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij