Światowy Dzień Pizzy przed nami
Skoro tak poważne wydarzenie „odpala” w niedzielę, 9 lutego br. to teraz przez kilka dni dużo będzie o pizzy i miejscach w Rzeszowie, w których warto ją próbować.
Pizza - związana nierozerwalnie z tradycją kuchni włoskiej, ale obecnie robiona jest praktycznie chyba pod każdą szerokością geograficzną. W tej najprostszej wersji to obecnie płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem (powinna być mozzarella) i ziołami, pieczony w mocno nagrzanym piecu. Dla wielu najlepsza wersja, bez udziwnień i zbędnych dodatków, chętnie też zamawiana przez wegetarian.
Kilka dni temu z koleżanką zawędrowaliśmy do Burgerowni i pizzerii zarazem Rdza (Rzeszów, Rynek 16) czyli małym bistro z akcentem tak kochanej przez Polaków kuchni włoskiej. Zamówiliśmy jedną dużą (38 cm średnicy) Quattro formaggi czyli pizza „cztery sery”. W pełni włoskiej powinna być mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem. W tej wersji gorgonzolę i ricottę zastąpiono serem wędzony i cheddarem. Poprosiliśmy o dorzucenie na jedną połówkę płatków salami, a całość obsypać kukurydzą. Dosłownie w 15 minut później zajadaliśmy się pyszną pizzą, na cieniutkim cieście, pełną aromatycznych aromatów i smaków. Zdecydowanie polecam!