Proziaki w restauracji Konfitura
Większość z nas (ponad 84 proc.) do śniadaniowego jadłospisu włącza pieczywo, a 46 proc. zjada wędliny. Serami – żółtymi, owczymi, kozimi i dojrzewającymi – delektuje się rano 16,7 proc. rodaków, na ser twarogowy, serki homogenizowane decyduje blisko 14 proc., a na jajka – 8 proc.
Postrzegane jako typowe potrawy śniadaniowe zupa mleczna i płatki nie są wcale tak częste w porannym jadłospisie, jak mogłoby się wydawać. Na tę pierwszą decydowało się niecałe 4 proc., a na płatki tylko 5 proc. Jedna czwarta Polaków zadeklarowała, że rano jada warzywa, a blisko 5 proc. preferuje śniadania na słodko, włączając do nich dżem czy miód.
Restauracja Konfitura w Rzeszowie (ul. Słowackiego 8) na śniadanie serwowała zestawy np. ze smażoną kiełbasą, boczkiem, jajkiem sadzonym, grzybami i warzywami. Taki trzymał głód w ryzach do obiadu. A już niebawem w śniadaniowym menu restauracji zagoszczą nasze podkarpackie proziaki.