Święto lizaka tylko w Muzeum Lizaka
W sobotę, 11 stycznia br., obchodzony jest Światowy Dzień Lizaka. To oczywiste więc, że w czasie tego weekendu (11-12 stycznia br.) – wydarzenie to uroczyście obchodzi jedyne w kraju Muzeum Lizaka w Jaśle. - Przez dwa dni wszyscy odwiedzający ten przybytek smaku, niezależnie od wieku, mają 20% rabatu na zakupy w naszym sklepiku – zachęca Grzegorz Schabiński współwłaściciel tej „słodkiej” instytucji w Jaśle.
Katarzyna i Grzegorz Schabińscy są współwłaścicielami zakładu Gran-Pik Liwocz przy ulicy Polnej, zajmującego się od 1955 r. - w tym samym miejscu od początku - produkcją lizaka i cukierków. Pomysł stworzenia Muzeum Lizaka w Jaśle pojawił się w głowie Katarzyny, pasjonatki cukiernictwa, z wykształcenia magistra technologii żywności. Pomysł, którego głównym celem była chęć zachowania dla przyszłych pokoleń historii przemysłowej produkcji lizaków, a jednocześnie umożliwienia zainteresowanym obejrzenia tego procesu z bliska.
Prace nad stworzeniem tego niezwykłego miejsca w budynku starej kaflarni trwały niecały rok. Stuletni budynek przy ulicy Floriańskiej 56, w którym wcześniej produkowano kafle, sąsiadujący z istniejącym już hotelem i restauracją wymagał solidnego remontu. Do kilku pomieszczeń przeniesiono wysłużone, ale nadal piękne, a na dodatek sprawne urządzenia do produkcji lizaków. Ekspozycję tworzą maszyny z 50. i 60. letnim rodowodem wykorzystywane do dzisiaj w zakładach do przeróbki karmelu czy do pakowania lizaków. Ale przemysłowe urządzenia są nie tylko do oglądania. Dzieci mogą je dotykać, otwierać, czy też wprawiać w ruch. Zwiedzający dowiadują się, do czego służyły te maszyny, a przy tym historii związanych z lizakami.
Odwiedzając Muzeum Lizaka można również stworzyć autorski lizak według własnego pomysłu. Do dyspozycji mamy aromaty, barwniki, cukier i wszelkie inne dodatki. Na miejscu jest też instruktor, mistrz lizaków, który pomoże skomponować właściwy wygląd i smak. Dzieci mogą powąchać, dotknąć i posmakować różnego rodzaju cukrów, które są wykorzystywane do produkcji słodyczy.
Główną atrakcją jest jednak możliwość zobaczenia z bliska całego procesu powstawania lizaka, a także bezpośredniego udziału w nim. Zwiedzanie całej ekspozycji trwa od 45 minut do 1,5 godziny.