Ristorante Sicilia - Tydzień Włoskiej Kuchni już trwa
Co roku w marcu - od 2015 r. - obchodzimy Światowy Dzień Kuchni Francuskiej czyli Goût de France. Włosi ze swoją wiekową tradycją kulinarną nie mogą być gorsi i od czterech lat w listopadzie organizują swoje święto włoskiej gastronomii. W Rzeszowie od poniedziałku, 18 listopada br. odbywa się ono w Ristorante Sicilia.
Fot. Pixabay/CC0
Wraz z narodzeniem się ruchu Slow Food w 1986 r. świat zaczął interesować się jeszcze bardziej włoską kuchnią. W Polsce jeszcze 30 lat temu Włochy kojarzyły się tylko z makaronem i pizzą. Później powoli docierały do nas przedruki książek kucharskich, a następnie książki polskich autorów, którzy wiedzę o kuchni włoskiej chcieli podzielić się z czytelnikiem. Polacy zaczęli również wyjeżdżać do Włoch pod względem kulinarnym.
Organizatorami wydarzenia Tydzień Włoskiej Kuchni są włoskie instytucje w Polsce: Ambasada Włoch, Narodowa Agencja Turystyki Włoskiej, Włoska Izba Handlowa, Włoski Instytut Kultury. W tym czasie w restauracjach na całym świecie, w tym w wybranych miastach w Polsce będzie można skosztować skomponowanych na tą okazję dań, a także wziąć udział w konferencjach oraz eventach towarzyszących. Restauracje biorące udział w wydarzeniu będą serwować specjalne menu inspirowane kuchnią z różnych regionów Włoch w cenie 49 zł za przystawkę, danie główne i deser.
W Rzeszowie w ramach IV edycji Tygodnia Włoskiej Kuchni w Ristorante Sicilia (ul. Mickiewicza 9) do 24 listopada br. będzie można zamówić specjalnie przygotowany zestaw, na których składają się przystawka (szynka parmeńska zapiekana w cieście), dania główne (krem paprykowo-dyniowy i papardelle z dynią, speckiem i serem gorgonzola) oraz deser czy profitelores – włoskie ptysie z kremowym nadzieniem polane gorąca czekoladą. Lokal czynny od w godz. 13.00-20.00