Przepis na pasztet wegetariański

Opublikowano: 2019-11-14 07:45:55, w kategorii: Porady

Pasztet z reguły przyrządzany jest z mięsa wieprzowego, podrobów, drobiu czy dziczyzny. Dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami albo jajkiem. Można też przygotować bezmięsną wersję tej potrawy.

Przepis na pasztet wegetariańskiPrzepis na pasztet wegetariański
Przepis na pasztet wegetariański

 

Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, które zapewnią smak domowego pasztetu.

 

Składniki (forma keksówka):

- 500 g marchewki (obranej)

- 100 g pomidorów suszonych

- 100 g suchej kaszy jaglanej

- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht

- 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower

- 3 szalotki

- 5 ząbków czosnku

- olej rzepakowy Rapso do smażenia

- 2 jajka rozmiar L

- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej

- 3 łyżeczki papryki słodkiej

- 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej

- 2–3 łyżeczki curry

- 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru

- sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, pomidory suszone i smażymy 2–3 minuty.

2. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu uzyskana miękkości kaszy, a w razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą.

3. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka.

4. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia masę. Pieczemy w temp. 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.

  

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij