Wieprzowina na polskich szlakach kulinarnych

Restauracja LUKR: gęsina przez miesiąc

Opublikowano: 2019-11-08 18:26:36, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Mięso z gęsi ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe, lecz także zdrowotne. Ponoć w XVII wieku gęś na stałe zagościła na polskich stołach w dzień 11 listopada. Przyjęło się, że 11 listopada to data zakończenia tuczu gęsi, a rozpoczęcie ich konsumpcji, która trwała do końca karnawału. Do dziś chów gęsi w Polsce jest naszą specjalnością.

Restauracja LUKR: gęsina przez miesiąc

Właśnie do konsumpcji zdrowego mięsa – gęsiny – przez cały listopad – zachęca Restauracja LUKR w Rzeszowie (w Galerii Millenium Hall, al. Kopisto 1). Można świętować na Święto Marcina, ale proponowanymi specjałami można delektować się przez cały miesiąc: pierogami z gęsiną, rydzem i demi-glacem jabłkowym, albo rosołem z pieczonych gęsi, albo gęsim udem z grillowaną gruszką i sosem piernikowo-pomarańczowy, a nawet sałatka  z podwędzaną gęsiną z m.in. kawiorem borówkowym i figą.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij