Restauracja LUKR: gęsina przez miesiąc
Mięso z gęsi ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe, lecz także zdrowotne. Ponoć w XVII wieku gęś na stałe zagościła na polskich stołach w dzień 11 listopada. Przyjęło się, że 11 listopada to data zakończenia tuczu gęsi, a rozpoczęcie ich konsumpcji, która trwała do końca karnawału. Do dziś chów gęsi w Polsce jest naszą specjalnością.
Właśnie do konsumpcji zdrowego mięsa – gęsiny – przez cały listopad – zachęca Restauracja LUKR w Rzeszowie (w Galerii Millenium Hall, al. Kopisto 1). Można świętować na Święto Marcina, ale proponowanymi specjałami można delektować się przez cały miesiąc: pierogami z gęsiną, rydzem i demi-glacem jabłkowym, albo rosołem z pieczonych gęsi, albo gęsim udem z grillowaną gruszką i sosem piernikowo-pomarańczowy, a nawet sałatka z podwędzaną gęsiną z m.in. kawiorem borówkowym i figą.