Wieprzowina na polskich szlakach kulinarnych

Grill bez od mięsa? To możliwe

Opublikowano: 2019-08-29 09:34:48, w kategorii: Porady

Dania z grilla to nie tylko mięsne specjały. Bezmięsne przysmaki wpisują się w kulinarne trendy i towarzyszą także potrawom z rusztu. Bezmięsne przysmaki mogą stanowić ciekawy dodatek dla mięsnych klasyków lub zdobić talerze w formie solo. Co wrzucić na ruszt? Warzywa! Bazując na sezonowości, przygotujcie te, które w danym czasie są najsmaczniejsze. Najlepiej sięgnąć po świeże, zdobiące sklepowe półki czy bazary.

Gruszki z serem pleśniowym. Fot. KnorrWarzywne szaszłyki. Fot. Knorr
Gruszki z serem pleśniowym. Fot. Knorr

Gruszki z serem pleśniowym. Fot. Knorr

 

Końcówka lata idzie w parze z dostępnością ulubionych warzyw. Bakłażan, cukinia, papryka, dynia, ziemniaki. Do wyboru, do koloru! Pokrojone w talarki lub mniejsze kawałki, umieszczone na ruszcie z dodatkiem przypraw, zaprezentują się z najlepszej strony! Co powiecie na warzywne szaszłyki? Nie tylko dobrze smakują, ale także pięknie się prezentują. To zdecydowanie najbardziej kolorowy akcent grillowania!

 

Warzywne szaszłyki

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 cukinia

1 łyżeczka Delikat przyprawy uniwersalnej Knorr

1 cebula

8 pieczarek

4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe papryki pokrój w kostkę o boku 3 cm. Pieczarki podziel na pół, a cukinię i cebulę pokrój w grubsze plasterki.

Nakłuj warzywa na patyczki szaszłykowe, układając je na przemian.

Skrop szaszłyki olejem i oprósz przyprawą Knorr.

Smaż szaszłyki po 6-8 minut z każdej strony, aż warzywa się zarumienią.

 

Słodko-słony

 

A po konkretnym daniu głównym czas na słodkości! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że miejsce na deser zawsze się znajdzie – nawet po najbardziej obfitym posiłku. W trosce o sylwetkę i dobre samopoczucie, warto sięgnąć po alternatywę dla kalorycznych słodkości. Z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko te na słodko, ale także w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Grillowane owoce to obowiązkowy element każdego grilla! Upieczone w całości, ze skórką smakują obłędnie! Owoce można podawać w formie szaszłyków lub w połączeniu ze słonymi dodatkami. Polecamy przepis, który urozmaici każde grillowanie. Gruszki z serem pleśniowym spotęgują doznania kulinarne. To połączenie smaków nie ma sobie równych!

 

Gruszki z serem pleśniowym

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

 

Składniki:

2 gruszki

1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego

1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Bałkańskich z Trybulą Knorr

sałata frisee

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki miodu

1 cytryna

4 łyżki oliwy z oliwek

pół pęczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Upraż lekko orzechy i posiekaj je razem z pietruszką. Sałatę umyj i porwij na kawałki.

W obranych gruszkach wydrąż lekko środek, skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek i grilluj po 2 minuty z każdej strony.

Rozkrusz ser pleśniowy i umieść go w miejscu po pestce gruszki. Grilluj gruszkę tylko z jednej strony.

Przygotuj sos – połącz resztę oliwy, natkę pietruszki, orzechy, sok z cytryny i przyprawę Knorr. Gdy gruszki się zarumienią, a ser roztopi, przełóż je na talerz udekorowany sałatą oraz skrop przygotowanym sosem.

 

Tagi: grill

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij