Grill bez od mięsa? To możliwe
Dania z grilla to nie tylko mięsne specjały. Bezmięsne przysmaki wpisują się w kulinarne trendy i towarzyszą także potrawom z rusztu. Bezmięsne przysmaki mogą stanowić ciekawy dodatek dla mięsnych klasyków lub zdobić talerze w formie solo. Co wrzucić na ruszt? Warzywa! Bazując na sezonowości, przygotujcie te, które w danym czasie są najsmaczniejsze. Najlepiej sięgnąć po świeże, zdobiące sklepowe półki czy bazary.
Końcówka lata idzie w parze z dostępnością ulubionych warzyw. Bakłażan, cukinia, papryka, dynia, ziemniaki. Do wyboru, do koloru! Pokrojone w talarki lub mniejsze kawałki, umieszczone na ruszcie z dodatkiem przypraw, zaprezentują się z najlepszej strony! Co powiecie na warzywne szaszłyki? Nie tylko dobrze smakują, ale także pięknie się prezentują. To zdecydowanie najbardziej kolorowy akcent grillowania!
Warzywne szaszłyki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
1 łyżeczka Delikat przyprawy uniwersalnej Knorr
1 cebula
8 pieczarek
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Kolorowe papryki pokrój w kostkę o boku 3 cm. Pieczarki podziel na pół, a cukinię i cebulę pokrój w grubsze plasterki.
Nakłuj warzywa na patyczki szaszłykowe, układając je na przemian.
Skrop szaszłyki olejem i oprósz przyprawą Knorr.
Smaż szaszłyki po 6-8 minut z każdej strony, aż warzywa się zarumienią.
Słodko-słony
A po konkretnym daniu głównym czas na słodkości! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że miejsce na deser zawsze się znajdzie – nawet po najbardziej obfitym posiłku. W trosce o sylwetkę i dobre samopoczucie, warto sięgnąć po alternatywę dla kalorycznych słodkości. Z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko te na słodko, ale także w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Grillowane owoce to obowiązkowy element każdego grilla! Upieczone w całości, ze skórką smakują obłędnie! Owoce można podawać w formie szaszłyków lub w połączeniu ze słonymi dodatkami. Polecamy przepis, który urozmaici każde grillowanie. Gruszki z serem pleśniowym spotęgują doznania kulinarne. To połączenie smaków nie ma sobie równych!
Gruszki z serem pleśniowym
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
2 gruszki
1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Bałkańskich z Trybulą Knorr
sałata frisee
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Upraż lekko orzechy i posiekaj je razem z pietruszką. Sałatę umyj i porwij na kawałki.
W obranych gruszkach wydrąż lekko środek, skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek i grilluj po 2 minuty z każdej strony.
Rozkrusz ser pleśniowy i umieść go w miejscu po pestce gruszki. Grilluj gruszkę tylko z jednej strony.
Przygotuj sos – połącz resztę oliwy, natkę pietruszki, orzechy, sok z cytryny i przyprawę Knorr. Gdy gruszki się zarumienią, a ser roztopi, przełóż je na talerz udekorowany sałatą oraz skrop przygotowanym sosem.