Karczma Wacławówka: obiad jak u mamy
Karczma w Rzeszowie mieści się w drewnianej chałupie, której historia sięga początku XX wieku. Przez pewien czas była ona rodzinnym domem Franciszki i Mieczysława Wacławów. Wyremontowana kilkanaście lat temu, ma na zewnątrz charakterystyczne zielone okiennice z kwiecistym motywem, a w środku na sali drewniane ławy, krzesła i prostokątne stoły.
A na deser polecają bezę z kremem mascarpone i owocami
Karczma (ul. Strażacka 7) to miejsce - czynne codziennie w godz. 9.00-20.00 - gdzie królują smaki polskiej kuchni domowej. Szefowa kuchni Teresa Ferenc zaprasza na tradycyjne domowe posiłki: żurek z jajkiem i kiełbasą, rosół z domowym makaronem, pierogi ruskie, pierogi ze słodką kapustą i serem, pierogi z kapustą i pieczarkami, pierogi z jabłkiem i cynamonem, pierogi z mięsem, schabowy z kością na kapuście czy gulasz z kluskami śląskimi. Zjemy tu także śniadanie, np. zamawiając jajecznicę na maśle czy na kiełbasie, albo jajka sadzone na boczku, omlet z dżemem lub z pieczarkami.
Dzisiaj na niedzielny obiad polecają:
❣ rosół z kaczki z domowym makaronem;
❣ chłodnik z botwinką i jajkiem;
❣ polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym podane z ziemniakami i sałatą;
❣ gulasz cielęcy podany z kaszą bulgur i zieloną sałatą ze śmietaną;
❣ na deser bezę z kremem mascarpone i owocami.