A to dopiero początek truskawkowego szaleństwa
Truskawki można jeść z makaronem, z kluseczkami i knedlami, aż po fantazyjne, truskawkowe sałatki – z kurczakiem, mozzarellą, szparagami, melonem czy lodową sałatą...
Te 100 g owoców to jedynie 30 kcal, więc tyle co woda (:, ale walory smakowe bezcenne! Truskawki warto jeść w sezonie, ponieważ w 100 g truskawek znajdziemy takie składniki jak potas (160 mg), wapń (22 mg), magnez (12 mg), witaminy A (30 mg), a także witaminy B1, B2, PP. Wapń korzystnie wpływa na stan uzębienia i kości, a także ma działanie odkwaszające organizm. Składniki truskawek zapobiegają chorobom reumatycznym i artretycznym, zmniejszają dolegliwości przy schorzeniach układu moczowego. Truskawki mogą jeść cukrzycy ze względu na niski indeks glikemiczny (40).
W Restauracji Matryoshka w Rzeszowie (ul. Okulickiego 9a) w zestawach obiadowych coraz częściej pojawia się ten owoc, a to dopiero początek sezonu. Kuchnia polecała już najlepsze pyzy z truskawkami oraz pierogi z serem i z truskawkami.
fot. Facebook/Matryoshka