Królestwo szparagów w Rzeszowie
Właśnie ze szparagami smakoszom kojarzy się co roku maj. W stolicy regionu specjalną kartę – bardzo długą, nawet deser – dań z wykorzystaniem tego „zielstwa” ma Hotel Hilton Garden Inn Rzeszów, a konkretnie usytuowana w nim na I piętrze Restauracja The Garden Grille & Bar Rzeszów.
Szparagi są warzywem bardzo niskokalorycznym, ale przy tym pełnym składników odżywczych i błonnika. 100 g szparagów dostarcza około 20 kcal, możemy więc spożywać je praktycznie bez ograniczeń. Szparagi w ponad 93% składają się z wody, zawierają ok. 2 g białka, niewielkie ilości węglowodanów i jeszcze mniej tłuszczu. Stąd też ich niska wartość energetyczna. Ale mimo to szparagi to istny superfood: zawierają beta-karoten (prowitaminę A), witaminy C, E, K oraz z grupy B (w tym foliany ważne dla kobiet w ciąży i planujących ciążę), a także sporo składników mineralnych (potas, magnez, żelazo, jod, cynk, fosfor, wapń).
Chyba jesteście już przekonani, no to w drogę i do Restauracji The Garden Grille & Bar przy ul. Kopisto 1 w Rzeszowie marsz. Co tam znajdziecie?
Na pewno chłodnik z botwinki i szparagów na maślance z czarnym sezamem (botwinka z burakiem, szparagi, rzodkiewka, maślanka, koperek, ser feta, szczypior, czarny sezam), kolejny to chłodnik z ogórka i avocado na jogurcie naturalnym z kiełkami rzeżuchy (ogórek, avocado, melon cantaloupe, jogurt naturalny, koperek, szczypior, kiełki rzeżuchy). Na drugo ząb szparagi z szynką parmeńską i sosem lub szparagi z wędzonym łososiem i także sosem. A na deser (!) koniecznie mus szparagowo-miętowy z winem musującym i avocado (lody miętowe, szparagi, avocado, wino musujące, kasza gryczana, miód). Smacznego!