Które warzywa są najlepsze?
Zdrowa dieta zawiera dużo warzyw i owoców przez cały rok, choć największy ich wybór mamy wiosną oraz latem. Jednak czy wszystkie są równie wartościowe? Które produkty mają najwięcej składników odżywczych i witamin oraz jak je przygotować? Zależy to między innymi od… pory roku.
Fot. Zwieger
Nie przegap sezonu!
Warzywami lub owocami sezonowymi określa się zwyczajowo te, które są dostępne przez krótki okres w roku, jak maliny, borówki, bób, szparagi czy młode ziemniaki. Pozostałe możemy znaleźć w sklepach czy na bazarach przez okrągły rok. To jednak wcale nie oznacza, że nie są one sezonowe, po prostu trafiają na nasze stoły dzięki hodowlom szklarniowym lub importowi z różnych zakątków świata. Oczywiście warto się cieszyć owocami i warzywami, kiedy to tylko możliwe, dobrze jednak zwrócić szczególną uwagę na dany produkt właśnie „w sezonie”. Dlaczego? Ponieważ to w okresie naturalnego dojrzewania danego gatunku jest on nie tylko tańszy i łatwo dostępny, ale też najzdrowszy oraz najsmaczniejszy. Kiedy rośliny rozwijają się w swoim naturalnym rytmie, mają czas i najlepsze warunki, by wyprodukować oraz zgromadzić wszystkie składniki odżywcze i witaminy, które odpowiadają za ich dobroczynne działanie i pełny smak. Czuć to dobrze w smaku pomidorów, które w sezonie są dużo smaczniejsze i bardziej wyraziste.
Maj to sezon na rzodkiewkę, szparagi, szczaw, botwinę, ale też natkę pietruszki, szczypiorek, różnego rodzaju sałaty oraz rabarbar. A co z nich zrobić? W internecie można znaleźć mnóstwo inspirujących przepisów z ich użyciem – każdy znajdzie coś dla siebie.
Kupuj lokalnie
Podczas zakupów pamiętajmy również o pochodzeniu produktów. Lokalne warzywa i owoce są świeższe, bo ich droga do klienta jest krótsza niż tych importowanych z daleka. Dzięki temu są również zdrowsze i mają więcej witamin – każda roślina stopniowo traci swoje właściwości od momentu zerwania.
Wybór miejscowych produktów to także wsparcie lokalnego biznesu. Skracając łańcuch pośredników pomiędzy rolnikiem a klientem, płacimy podobnie lub taniej niż za żywność tej samej jakości produkowaną przez wielkie koncerny, a równocześnie producent dostaje za nią więcej pieniędzy. Zyskuje na tym również środowisko – dalekie transporty oznaczają między innymi większą emisję gazów cieplarnianych, zanieczyszczenie hałasem i większe szkody dla środowiska.
Gotuj świadomie
Najwięcej witamin mają surowe warzywa i owoce, ale przecież nie wszystkie można jeść w tej formie. Tymczasem sposób przygotowania oraz sprzęt, którego do tego używamy, także mają wpływ na jakość jedzenia. Na przykład na dobrej patelni można smażyć bez tłuszczu i łatwiej przypilnować, by warzywa się nie przypaliły. Ale czy wiesz, że użycie uszkodzonego garnka lub patelni może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia?
– Oczywiście większość sprzętów kuchennych na naszym rynku jest kontrolowana pod kątem bezpieczeństwa kontaktu z żywnością – mówi Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej m.in. garnki, patelnie i noże. – Jednak w tańszych patelniach powłoka ochronna – czy to teflonowa, czy ceramiczna – jest delikatniejsza i łatwiej ją uszkodzić, a znajdująca się pod nią warstwa podkładowa zawiera już różne substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Toksyczne związki mogą się tworzyć także podczas gotowania w tanich garnkach ze stali niskiej jakości. Dlatego jeśli planujemy zakup albo wymianę naczyń, warto zainteresować się patelniami o trwalszej powłoce, jak na przykład wzmacniana ceramicznie powłoka na produktach Zwieger.
Naczynie, w którym przygotowujemy potrawę, może skutecznie zniweczyć efekty starannego doboru warzyw – a przecież nie o to nam chodzi. Dlatego warto jeść dużo warzyw i owoców, szczególnie korzystać z sezonowych dobroci, ale przy okazji zwracać również uwagę na te mniej zauważalne aspekty naszego jedzenia jak jego pochodzenie i przygotowanie.