Rabat na steki w Manufakturze
Mamy w Rzeszowie kilka miejsc, które smakosze steków chętnie odwiedzają. Znany z dobrego piwa Browar Manufaktura zachęca ich do wizyty promując swoje steki odpowiednim rabatem w każdy poniedziałek.
Encyklopedia kucharska wyjaśnia, że stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych. Mięso na steki zazwyczaj jest grillowane lub smażone z odrobiną oleju. Jakie mięso nadaje się na stek? Fachowcy doradzają polędwicę, rostbef lub antrykot.
W kuchni wyróżniamy cztery podstawowe stopnie wysmażenia steku:
• blue - stek słabo wysmażony z każdej strony, mięso w środku surowe,
• rare – krwisty stek, którego skórka jest chrupka, a mięso wewnątrz prawie surowe,
• medium rare – średnio krwisty stek, którego mięso delikatnie brunatnieje,
• medium well – średnio wysmażony stek, którego mięso jest jeszcze jędrne,
• well done – całkowicie wysmażone mięso w środku na kolor brunatny.
A już dzisiaj dla smakoszy steków ważna informacja: Browar Manufaktura w Rzeszowie (ul. Słowackiego 16) w każdy poniedziałek promuje swoje steki aż 15-procentowym rabatem.