Piekarnia Radosna Twórczość - ostoja zdrowia
Wyśmienite lody rzemieślnicze zawitały do firmowego sklepu Piekarni Radosna Twórczość w Boguchwale. To bardzo udane wzbogacenie asortymentu tego niezwykłego miejsca; wszak tutejsze słodkie i wytrawne wypieki, chleb powstają z prawdziwej mąki, masła, jaj. Wszystkie składniki z najwyższej półki, co naturalnie przekłada się na wyjątkowy ich smak.
Te lody to znakomite dopełnienie mojego ukochanego espresso bądź małej czarnej (a kawa tu jest pyszna). Och, kawa + lody = pełnia szczęścia! Natychmiast po przyjeździe oddałam się błogiej degustacji. Porzeczka z bazylią; p r z e b o g a t a owocem, gorzka czekolada – nieprawdopodobnie esencjonalna szlachetną czekoladą, a pistacja z solą – absolutne mistrzostwo smaku. Mango z marakują – wyjątkowa, soczysta rozkosz! Ale już mascarpone z miodem i migdałami okazało się - dla mnie - zbyt słodkie. Ale łasuchy będą happy.
Sklep Piekarni Radosna Twórczość w Boguchwale (ul. Kopernika 6A) jest miejscem nietuzinkowym. Właścicielka, energiczna i energetyczna Ola piecze cudowne chleby; wstaje o czwartej rano, aby świeże – jeszcze cieplutkie – czekały na pierwszych klientów. Cudowność jej chlebów polega na dodanych pozytywnych emocjach, pasji i „rzetelności” - w 100% żytnie, gryczane, orkiszowe. Z czarnuszką, z orzechami, żurawiną, ziarnami, śliwką... Pyszność leży w prostocie składników i serduchu Oli. Weźmy na przykład chleb orkiszowy na zakwasie, z dodatkiem koziego mleka. Banalnie prosta i krótka lista składników: mąka orkiszowa, woda, sól i kozie mleko. Albo chleb litewski na zakwasie, pszenno-żytni. Ma intensywny smak i zapach słodu jęczmiennego, słodu żytniego i kminku; albo się kocha, albo......nie gustuje. Ale zawsze warto spróbować. A nuż się zachwycisz?
Wypiekane ciasta dopasowuje do indywidualnych preferencji klientów, w razie potrzeby stosując zamienniki cukru czy czekolady. Można zamówić bezglutenowe, wegańskie, niskocukrowe lub wręcz bez cukru. Piecze torty komunijne, urodzinowe lub weselne. A w gablotce zawsze czeka „coś słodkiego”; w dniu moich odwiedzin kusił sernik, brownie, makowiec, tarta czekoladowa z galaretką - na świeżo wyciskanym soku pomarańczowym, tarta z ganachem gorzkiej czekolady, wiśniami i kremem kawowym. Do dziś pamiętam obłędny smak tarty bananowej; w jej genialnym połączeniu muślinowego musu bananowego z egzotycznym ananasem; rozkoszny smak!
Tutaj kupisz też ciekawe dodatkami, ręcznie wyrabiane czekolady, np. z ziarnami konopi lub pyłku pszczelego. Wyroby Oli – konfiturę pomarańczową z whisky, czy nagrodzone główną nagrodą w konkursie „Smaki jesieni” - wyborne powidła śliwkowe. W stałej ofercie susze z Eko gospodarstwa Ester i Marco Pagliara; to urocza para Włochów, od lat prowadząca gospodarstwo rolne w Żyznowie. Własnoręcznie sieją, zbierają i suszą zioła, warzywa i owoce. Suszone w niskich temperaturach zioła i warzywa zachowują intensywny aromat, kolor i wartości odżywcze.
Jak widzicie, w s z y s t k o w Radosnej Twórczości to Samo Zdrowie!
Anna Drajewicz
PS. Jak będziecie mieli szczęście, traficie na ciepłe proziaki. A pączkowy „tłusty czwartek”, na specjalną prośbę zadowolonych klientów, jest tutaj w każdy czwartek.