Przepisy na danie z grilla: mięso, warzywa i owoce morza

Opublikowano: 2019-04-30 12:53:03, w kategorii: Wyprzedaże i promocje

Majówka od przynajmniej kilku lat postrzegana jest jako początek sezonu grillowego. Wystarczy trochę słońca, dobre towarzystwo, prosty ruszt i kilka porcji ulubionych przysmaków, by weekend stał się niezapomniany. Grillować można niemal wszystko – mięsa, ryby, warzywa i owoce morza. Nie ograniczajmy się tylko do opiekanych ziemniaków i kiełbasy.

Steki wołowe. Fot. KnorrSałatka z kałamarnicą. Fot. KnorrWarzywa z rusztu z salsa awokado. Fot. Knorr
Steki wołowe. Fot. Knorr

Steki wołowe. Fot. Knorr

 

Trendy żywieniowe zmieniają się, ale jedno pozostaje pewne – wielu z nas nie wyobraża sobie grillowania bez kawałka mięsa. Na ruszcie królują kiełbaski i karkówka, coraz częściej pojawiają się również filety i skrzydełka z kurczaka. Warto próbować nowych przepisów z wołowiną, dziczyzną oraz baraniną. Miejmy nadzieję, że ten sezon grillowy będzie długi – do sprawdzenia jest mnóstwo znakomitych przepisów!

 

Zanim mięso wyląduje na grillu, należy je odpowiednio przygotować. Mowa o marynacie! Przyprawy dobierajmy wedle swoich upodobań. Może być łagodnie, może być ostro, może być bardzo ziołowo. Z pewnością będzie smacznie! Przygotowując pachnące mieszanki, nie zapominajmy o podstawie każdej dobrej marynaty – kwaśnym dodatku. Może być to ocet winny, sok z cytryny lub limonki, wino albo jogurt naturalny. Składniki te posiadają znakomite właściwości, dzięki którym mięso staje się kruche, a po przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Nie potrzeba żadnych efektów specjalnych! Soczyste, aromatyczne mięso nigdy nie wychodzi z mody. Przewidujemy, że w tym sezonie pierwsze miejsce kulinarnej listy przebojów zajmą steki wołowe w ziołach. Wypróbujcie koniecznie w czasie najbliższego garden party.

 

Steki wołowe w ziołach

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

- 800 g steków z polędwicy wołowej

- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr

- 3 łyżki Sosu Hellmann's Steak

- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku

- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu

- 1 posiekany ząbek czosnku

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1 łyżeczka musztardy Dijon

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

- Przygotuj mięso. Oczyść je, osusz papierowym ręcznikiem oraz podziel na cztery steki jednakowej wielkości.

- Połącz ze sobą: Przyprawę do grilla Knorr, otartą skórkę z cytryny, czosnek, posiekane zioła, musztardę i oliwę z oliwek. Całość starannie wymieszaj.

- Przyrządzoną marynatą posmatuj steki. Dookoła obwiąż je dodatkowo szerokim paskiem wykonanym z folii aluminiowej. Dzięki temu mięso zachowa swój ładny kolor i formę. Odstaw zawinięte steki w chłodne miejsce na około pół godziny.

- Następnie smaż steki na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas. Pamiętaj, by smarować mięso w trakcie grillowania resztą marynaty. Tak przygotowane danie serwuj z sosem do steków, ziemniakami z rusztu oraz ulubionymi warzywami.

 

Warzywa lubią ruszt

A my przepadamy za warzywami na gorąco. Chrupiące, pełne smaków i aromatów stanowią perfekcyjną wiosenno-letnią przekąskę. Sprawdzają się w roli przystawki, dodatku do mięsnej potrawy oraz jako danie główne. Są punktem obowiązkowym w plenerowym jadłospisie wegetariańskim. Pozwalają uczestniczyć w grillowaniu osobom, którym zależy na bezmięsnych posiłkach. Warzywa będą, jak znalazł! Kolejne tygodnie zaczną odkrywać przed nami coraz więcej produktów sezonowych – czerpanie z ich potencjału pełnymi garściami jest nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane.

 

Warzywnymi klasykami na grilla są cukinia, papryka, bakłażan i ziemniaki. Wyjątkowo do królestwa warzyw zaliczymy dziś także pieczarki. Ważne jest, by jarzyny odpowiednio do grillowania przygotować. W miarę możliwości pokrójmy je tak, by stykały się z rusztem (a właściwie tacką) jak największą powierzchnią. Zyskamy pewność, że przypieką się równomiernie.

 

Przygotujmy oliwę o neutralnym smaku, która podkreśli smak świeżych warzyw. Przy okazji uchroni je przed przypalaniem i przywieraniem do podłoża. Nie przesadźmy jednak z jej ilością – oliwa nie powinna ściekać z warzywnych kawałków i mieć styczności z ogniem. Ziołowa marynata na bazie octu i czosnku, tak, jak w przypadku mięsa, mile widziana. Sposobów na podanie warzyw jest mnóstwo. Można serwować je w towarzystwie smacznych dipów, sosów i chrupiącego pieczywa albo zamienić w grillowaną, warzywną potrawkę. Szaszłyki? Bardzo chętnie! Dziś jednak polecamy warzywa z rusztu z salsą awokado, które smakiem śmiało mogą konkurować z nieśmiertelną karkówką!

 

Warzywa z rusztu z salsą awokado

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

- 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr

- 2 bakłażany

- 1 cukinia

- 1 papryka zielona

- 1 papryka czerwona

- 1 papryka żółta

- 500 g boczniaków

- 3 czerwone cebule

- 1 awokado

- 50 ml oliwy z oliwek

- 3 łyżki kaparów

- 2 ząbki czosnku

- 5 anchois

- 2 cytryny

- 1 pęczek bazylii

 

Sposób przygotowania:

- Umyj warzywa oraz obierz te, które tego wymagają. Czerwoną cebulę, cukinię i bakłażana pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Każdą paprykę podziel na cztery cześci i usuń z nich gniazda nasienne. Warzywa oraz grzyby starannie natrzyj niewielką ilością oliwy z oliwek i oprósz Przyprawą do grilla pikantną Knorr.

- Na średnio rozgrzanym grillu połóż warzywa. Podsmażaj je pod przykryciem przez około kwadrans. Pamiętaj, by odwracać je co jakiś czas.

- Następnie posiekaj: czosnek, kapary i anchois. Pokrój na drobne kawałki pęczek bazylii oraz wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niego pokrojone w kostkę awokado. Całość wymieszaj z oliwą oraz wsyp pozostałą część Przyprawy do grilla pikantnej Knorr. Wymieszaj warzywa z przygotowanym sosem. Danie serwuj z salsą awokado.

 

Owoce na fali

Tym razem zostawimy w spokoju jabłka i pomarańcze… Właściwie to mamy na myśli owoce prosto z morza. Znakomita, wykwintna alternatywa dla grillowanych kiełbasek, która wcale nie musi przysparzać problemów w czasie przygotowań. Wbrew pozorom owoce morza są proste w obsłudze, nie potrzebują spędzać na ruszcie dużo czasu i są w stanie zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Siedzimy przy grillu czy na salonach? W kuchni uwielbiamy takie smakowite mixy!

 

Większość owoców morza nie grzeszy rozmiarem, stąd ryzyko, że wpadną do rozgrzanego węgla. By tego uniknąć, należy ułożyć je na specjalnych tackach lub przyrządzić kolorowe szaszłyki. Łatwo będzie nimi manewrować w czasie grillowania i wykładać na talerze.

 

Wybór owoców morza nadających się do grillowania jest naprawdę spory. Krewetki to świetny pomysł na zrobienie szybkiej przystawki – już po 5 minutach na ruszcie będą miękkie i gotowe do jedzenia. W ich towarzystwie z pewnością nie będziemy głodni. Ośmiorniczki wymagają od nas trochę więcej zaangażowania. Warto umieścić je w prostej marynacie czosnkowo-cytrynowej już dzień przed planowanym grillowaniem. Odwdzięczą się doskonałym smakiem i konsystencją! Delikatne mięso przegrzebków, znanych też jako muszle św. Jakuba, sprawi, że we własnym ogrodzie poczujemy się jak na wystawnym przyjęciu. W ich przypadku długa wykałaczka będzie niezbędna. Widzicie te charakterystyczne pierścienie? To muszą być kalmary! Im wystarczy znacznie krótsze namaczanie w marynacie. Celujmy w kilkanaście minut, maksymalnie do pół godziny. Zastanawiacie się, jakie dodatki będą najlepsze? Szef kuchni marki Knorr poleca sałatkę z kałamarnicą – idealne połączenie ziół, warzyw i owoców morza.

 

Sałatka z kałamarnicą

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

- 400 g pierścieni kałamarnicy

- 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr

- 200 g świeżej rukoli

- 100 g świeżych truskawek

- 1 świeże mango

- 1 cytryna

- 1 łyżeczka Kurkumy z Indii Knorr

- 15 ml oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

 

- Pierścienie kałamarnicy zamarynuj w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr, Kurkumie z Indii Knorr oraz w oliwie z oliwek. Odstaw je na bok na czas przyrządzania sałatki.

- Rukolę umyj i wrzuć do miski na sałatkę.

- Umyj wszystkie owoce. Obierz ze skórki mango, a następnie oddziel od niego pestki i pokrój owoc w kostkę. Truskawki przekrój na pół. Całość dodaj do rukoli.

- Pierścienie kałamarnicy smaż na grillu przez około 1-2 minuty.

- Gotowe owoce morza dodaj do sałatki i skrop sokiem z cytryny. Danie najlepiej jest serwować od razu po przygotowaniu.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij