Festiwal Kuchni Dworskiej w Rzeszowie
W sobotę, 27 kwietnia br. na Rzeszowskim Rynku odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Jego organizatorami są Waldemar Hołówka - Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra z ramienia Hotelu Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie.
Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków Kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Przedmiotem Festiwalu jest danie główne i deser.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- comber z sarny
- olej z esencją masła
Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru są:
- owocowe runo leśne.
- sery długo dojrzewające Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin i Szafir.
- produkty CHEFS CULINAR
• aromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka).
• produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
Wszystkie zgłoszenia konkursowe ekip kucharskich należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 15 kwietnia br.
Regulamin i arkusz zgłoszeniowy znajdują się:
REGULAMIN: https://drive.google.com/file/d/18seWwLUqQNRPYSzH2_5Ikg7A6GgUdbFi/view?usp=sharing
ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY: https://drive.google.com/file/d/1xCHmFxD1_1crczwYbFUo2PLMG9R9VD-U/view?usp=sharing