Garden w Hiltonie: wiosenna karta
Czy w Rzeszowie można się kulinarnie zaskoczyć?
Ktoś po licznych eskapadach w knajpach Dalekiej Azji, restauracjach na Karaibach, przydrożnych barach w Ameryce Południowej czy nawet trattoriach prawdziwych Włoch stwierdzi zapewne: nie ma takiej opcji. Ale może jednak? Dla mnie sporą, acz miłą, niespodzianką okazała się wiosenna karta menu w Restauracji The Garden Grille & Bar, usytuowanej na I piętrze w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów.
Od dzisiaj w tej restauracji hotelowej przy ul. Kopisto 1 czeka na nas zupełnie nowa jakość doświadczeń smaku. Skąd ta pewność? Szef kuchni Arkadiusz Pączka przygotował wiosenną kartę menu będącą ciekawą – myślę, że autorską – kompilacją najnowszych trendów w kuchni międzynarodowej, z jednoczesnym odkryciem i delikatną transformacją klasycznych dań kuchni podkarpackiej.
To zaczyna być już świadomym działaniem szefów kuchni w dobrych rzeszowskich restauracjach. Kucharze śmiało sięgają do podkarpackiej tradycji dobrego smaku. Andrzej Pączka przygotował dla nas m.in. pierogi z żeberek z kaszą gryczaną niepaloną, miodem, piwem, cebulą i czosnkiem. Dokłada do tego pieczonego hreczanyka z proziakiem ziemniaczanym (?), żur na kiszonych grzybach z mini gołąbkami ziemniaczanymi.
Dania te – artystycznie skomponowane – sąsiadują w menu na tych samych prawach z ratatouille, carpaccio czy faszerowaną mozzarellą. Na razie tyle, ale to nie jest moje ostatnie słowo.