Republika: restauracja pełna prowansalskich smaków

Opublikowano: 2019-03-21 12:39:32, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Restauracja Republika polsko-francuska w Rzeszowie to jedyny lokal w naszym mieście biorący udział w ogólnoświatowym wydarzeniu Goût de/Good France 2019. Firmowany przez ambasady Francji w 152 krajach ma za zadanie promować na świecie wyśmienitą kuchnię francuską.

Marzena Lenar przygotowuje listę dań La pissaladière La boeuf en daube Tarta z prażonymi migdałami i morelami
Marzena Lenar przygotowuje listę dań

Marzena Lenar przygotowuje listę dań

 

Do piątej edycji wydarzenia Goût de/Good France zaproszono także nieduży lokal przy ul. Na Skały 1a (boczna ulicy Lwowskiej) w Rzeszowie. Przez kilka dni od dzisiaj, czyli od czwartku 21 marca br. będzie tu można spróbować unikalnego zestawu w cenie 60 zł, a składającego się z przystawki, dania głównego, deski serów, deseru, a do tego kieliszka francuskiego wina.

Co nam zaserwuje Marzena Lenar, która razem z mężem prowadzi „Republikę”? Na początek na stół trafi La pissaladière czyli pizzę nicejską, której zasadniczym składnikiem jest cebula duszona na oliwie z oliwek oraz anchois, oliwki i kapary – wszystko na cieście francuskim.

Danie główne to La boeuf en daube – wołowina po prowansalsku. Najpierw karkówka wołowa leżakuje 12 godzin w czerwonym winie, dzięki czemu mięso jest wyjątkowo delikatne (przypomina policzki wołowe). Do tego fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-ziołowym i frytki.

Deser to poezja smaku – tarta z prażonymi migdałami i morelami na cieście francuskim (od tej ambrozji trudno uwolnić wspomnienia). Wieczór zakończy pełna deska francuskim serów z kieliszkiem czerwonego wina Côtes du Rhône.


Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij