Restauracja Republika bierze udział w Goût de France
Blisko 50 lokali bierze udział w tym projekcie z terenu Podkarpackiego, Świętokrzyskiego, Śląska i Małopolski. Z naszego województwa tylko dwie: „Magnolia” w Dworze Kombornia i Restauracja „Republika polsko-francuska” w Rzeszowie. W tym roku zalecanym, ale nie obowiązkowym, pomysłem na kuchnię są prowansalskie dania i potrawy.
Wydarzenie Goût de/Good France 2019 odbędzie się jak co roku 21 marca, aby promować na świecie wyśmienitą kuchnię francuską. Właściciele restauracji, którzy chcieliby wziąć udział w piątej edycji wydarzenia Goût de/Good France. Każda zgłoszona restauracja została uwzględniona na liście ogłoszonej przez francuskiego Ministra Spraw Europejskich i Zagranicznych podczas oficjalnej konferencji prasowej w połowie lutego w Paryżu.
W 2019 roku Goût de/Good France wyeksponuje region Prowansji, który będzie głównym partnerem tej edycji. Każdy szef kuchni może swobodnie wybrać francuskie dania, które zaserwuje 21 marca, jednak mile widziany są prowansalskie przepisy czy specjalności tego regionu. Każde menu składa się z następujących pozycji: przystawka, danie główne, deska serów, deser, a do tego francuskie wina czy szampany.
Na stronie www.goodfrance.com opublikowana została interaktywna mapa ze zgłoszonymi restauracjami.
Czwarta, ubiegłoroczna, edycja Goût de/Good France była wielkim sukcesem. Uczestniczyło w niej 3500 restauracji na całym świecie, w tym ponad 130 z Polski. Łącznie blisko 300 000 osób miało okazję spożyć kolację Goût de/Good France w 152 krajach.