Pizza z piekarni Iza
Pizza, jedna z najbardziej popularnych na świecie potraw o włoskim rodowodzie, doczekała się swojej rzeszowskiej wersji.
Karolina Ślęzak prezentuje „rzeszowską” pizzę. Fot. KZ
W Rzeszowie jest blisko 50. W każdej można wybierać spośród kilkunastu rodzajów, pieczonych w piecu na węgiel drzewny, gaz lub prąd. Kilka dni temu produkcję pizzy uruchomił Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza” przy ul. Pułaskiego w Rzeszowie.
- Obserwujemy jak na nasz wyrób zareagują klienci – mówi Henryk Szczęch z zakładu Iza. – Reakcje są pozytywne.
Cena wypieku to 2 zł. Na placku kładziony jest farsz warzywno-pieczarkowo-pomidorowy, na to cebulka, ser, a całość posypywana jest oregano i papryczką chili.
Do tej pory Iza, znana była jako producent wyrobów opartych na regionalnej tradycji. Kilka z nich zarejestrowanych na Krajowej Liście Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
kz