Pączki na Tłusty Czwartek

Opublikowano: 2019-02-28 11:38:39, w kategorii: Porady

Dzisiaj najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

Pączki na Tłusty Czwartek Pączki na Tłusty Czwartek Pączki na Tłusty Czwartek Pączki na Tłusty Czwartek
Pączki na Tłusty Czwartek Pączki na Tłusty Czwartek
Pączki na Tłusty Czwartek

 

Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Dzisiaj w Polsce zjemy około 100 milionów pączków, nam ku radości podniebienia, dla wielu to blisko doba ciężkiej pracy. Ten mini fotoreportaż z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA” w Rzeszowie niech nam jednak uzmysłowi, jaki olbrzymi wysiłek to musi być dla zespołu przygotować i upiec w ciągu tak krótkiego czasu kilkadziesiąt tysięcy pączków.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij