Pączki na Tłusty Czwartek
Dzisiaj najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Dzisiaj w Polsce zjemy około 100 milionów pączków, nam ku radości podniebienia, dla wielu to blisko doba ciężkiej pracy. Ten mini fotoreportaż z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA” w Rzeszowie niech nam jednak uzmysłowi, jaki olbrzymi wysiłek to musi być dla zespołu przygotować i upiec w ciągu tak krótkiego czasu kilkadziesiąt tysięcy pączków.