Przepisy na Tłusty Czwartek. Co zamiast pączków?
Tłusty Czwartek to dzień, w którym nie obowiązują żadne diety. Nikt nie zwraca wtedy też uwagi na liczenie kalorii. W tym czasie myślimy o pulchnych, puszystych, miękkich pączkach. Tradycja mówi, aby w tym dniu zjeść chociaż jednego. Tłusty Czwartek to również okazja, aby nieco poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe, nietuzinkowe przepisy.
Pączki po azjatycku
Tłusty Czwartek zazwyczaj kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Czy tak musi być? Nie zawsze! Dla osób, które chciałyby wypróbować pączki w nieco innej, bardziej wytrawnej odsłonie, też się coś znajdzie. Połączenie jednych z bardziej popularnych owoców morza – krewetek z imbirem i cytryną, to prawdziwy mix smaków. Usmażone, zarumienione i podane w towarzystwie ryżu basmati lub orzechowego sosu stanowią ciekawą propozycję na obiad, lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się w formie przekąski. Jak się za to zabrać? Polecamy wypróbować przepis na wyraziste, nietypowe krewetkowe pączki! Orient na talerzu? Mówisz, masz!
Krewetkowe pączki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
350 g obranych krewetek
100 g łuskanych orzechów włoskich
20 g Delikat przyprawy uniwersalnej Knorr
2 sztuki cebuli dymki
1 cytryna
1 białko z jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g imbiru
0,5 łyżki sherry
Sposób przygotowania:
Pokrój drobno krewetki i orzechy, a dymki i imbir obierz oraz posiekaj.
Wymieszaj ze sobą krewetki, orzechy, imbir, dymki, a następnie dodaj sherry i przyprawę Knorr.
Ubij pianę z białka, zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do miski z krewetkami. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki.
Rozgrzej olej, wrzuć na niego kulki i smaż przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmij i odsączone ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i serwuj z ryżem lub makaronem. Możesz też podawać jako samodzielne danie.
Amerykański sen, czyli pora na donuty
Donuty powstały w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych i podobno od tego momentu nie zmieniono ich receptury. Na całym świecie znane są ze względu na niezliczoną ilość dodatków, a także całą gamę dostępnych smaków. Z wyglądu przypominają duży pierścień, dlatego wymiennie stosuje się określenie pączek z dziurką. Do dekoracji donutów wykorzystuje się: lukier, polewę czekoladową, posypkę cukrową, cynamon, wiórki kokosowe, suszone owoce, posiekane orzechy, słodkie pianki, a nawet makaron. Do wyboru, do koloru! Od tradycyjnych polskich pączków odróżnia je nie tylko kształt, ale i brak nadzienia, dlatego tak istotny jest tutaj sam etap dekorowania. Donut to bez wątpienia symbol amerykańskiej kultury. Ale pączek z dziurką równie dobrze czuje się na polskim gruncie i chętnie zagości w naszej kuchni. Z okazji nadchodzącego najsłodszego dnia w roku szef kuchni marki Knorr – Piotr Murawski poleca amerykańskie pączki – donuty. Uwaga, bez dokładki się nie obejdzie!
Amerykańskie pączki – donuty
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
4 łyżeczki suszonych drożdży
0,25 szklanki ciepłej wody (ok. 40˚C)
1 szklanka ciepłego mleka (ok. 40˚C)
1 łyżka cukru pudru
100 g stopionego masła
4,25 szklanki mąki
3 jajka
1 l oleju do głębokiego smażenia
1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
100 g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. Jeszcze gorący wyłóż na blachę i zostaw aż wystygnie.
Połącz ze soba wodę, drożdże, mleko i łyżkę cukru. Po upływie 10 minut dodaj masło, jajka, mąkę oraz resztę cukru. Wszystko wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem i zostaw pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i zmieszaj z zimnym makaronem. Następnie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w każdym kółku zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Przygotowane ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i zostaw przykryte ściereczką na 30 minut.
Smaż w głębokim tłuszczu, aż ciastka osiągną złoty kolor. Odsącz po usmażeniu, umieszczając na papierowym ręczniku. Otocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
Słodkie oblicze Katalonii
Churros to nic innego jak hiszpański wypiek w formie długich „prętów”. Przysmak powstaje dzięki wyciskaniu na gorący olej ciasta z mąki pszennej, cukru i tłuszczu. Smażone w wysokiej temperaturze nabierają kolorytu i chrupkości. W Hiszpanii uchodzą za prawdziwy rarytas. Najczęściej można je spotkać w tamtejszych cukierniach, gdzie podawane są w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady. Churros to jedna z popularniejszych przekąsek śniadaniowych, dlatego sprzedaje się ją także w najbardziej ruchliwych i zatłoczonych miejscach np. na dworcach, galeriach czy lotniskach. W Hiszpanii to także nieodłączny element noworocznego menu. Te słodkie wypieki znane są także w Ameryce Łacińskiej, Francji, Turcji i Portugalii, a nic nie stoi na przeszkodzie, by zadomowiły się na polskich stołach. Zachęcamy sięgnąć po przepis na hiszpańskie churros. Będzie słodko!
Hiszpańskie churros
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
50 g kostki do pieczenia
1 szklanka wody
2 łyżki brązowego cukru
1 szczypta soli
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
2 duże jajka
1 l oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę, dodaj kostkę do pieczenia, sól i cukier. Następnie wsyp mąkę z cynamonem.
Zdejmij z palnika i ucieraj ciasto łyżką, aż zacznie odstawać od brzegów garnka. Zostaw do ostudzenia.
Do masy wbij jajka jedno po drugim i dobrze miksuj po każdym dodaniu do momentu uzyskania gęstego i gładkiego ciasta..
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskaj długie kawałki ciasta.
Papier wraz z ciastem potnij na duże części – tak, żeby łatwiej było je zrzucać wprost do oleju.
Do gorącego oleju wrzucaj ciasteczka i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i oprósz cukrem.