Będą zawody w Taco Taco - Meksykańskie Bistro
W Taco Taco - Meksykańskie Bistro w Rzeszowie trwają przygotowania do I Mistrzostw Podkarpacia w jedzeniu ostrych smaków Meksyku.
Szereg potraw i napojów zawiera związki chemiczne, które pobudzają receptory bólowe w naszych komórkach nerwowych. To właśnie dlatego po ich spożyciu mamy wrażenie, jakby ktoś „rozpalił ogień” w naszych ustach. W chili za ostry, piekący smak papryki odpowiada kapsaicyna. To właśnie ten związek stał się podstawą Skali Scoville’a - skala ostrości czyli pikantności danej potrawy. Określa ona ilość kapsaicyny, substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912.
Już niebawem ogłoszony zostanie termin mistrzostw w jedzeniu ostrych smaków. Dla podniebień śmiałków, którzy się zgłoszą do lokalu Taco Taco - Meksykańskie Bistro przy ul. ks. Jałowego 14 będzie to niezapomniana chwila, którą zapamiętają na długo...