Tropem dobrego chleba - piekarnia Nawłoka w Rzeszowie
Rodzinna piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva” w Rzeszowie działa od 1996 r. Jest to nowoczesny obiekt, w którym powstają wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane według tradycyjnych receptur.
Wyrób pieczywa jest tutaj produkcją rzemieślniczą, jest ono wypiekane w piecach szamotowych. Właścicielka stawia na tradycyjne receptury, ich chleby wypiekane są na naturalnym zakwasie chlebowym. Ale nie stroni od nowych pomysłów na ciekawe i prozdrowotne wypieki.
Jednym z nich jest chleb „żurawinka”. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa z bogactwem błonnika. W mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą tej mąki jest także mniejsza zawartość skrobi. Postanowili wzbogacić ten chleb suszoną żurawiną. Dzięki niej wzmacniamy serce, żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i ma działanie antybakteryjne. Składnikiem chleba pszenno-żytniego z tej piekarni jest również… dynia. Pieczony jest on na naturalnym zakwasie piekarniczym z mąki pszennej 750 oraz otrębów żytnich z dodatkiem płatków ziemniaczanych. Bazą płynną jest woda i serwatka. Oprócz tego znajdziemy tu jeszcze drożdże, sól oraz pestki z dyni zawierające witaminy z grupy B, witaminę C i wiele innych substancji zdrowotnych.
W sklepie firmowym (ul. Reformacka 5) - znajdującym się w pobliżu kościoła garnizonowego, kiedyś oo. reformatów - zawsze duży wybór. Oprócz bochenków chleba znajdziemy tu bułki o różnym kształcie i smaku: zwykłe, sztangielki, kajzerki, obwarzanki, grahamki, drożdżówki o różnych smakach, kruszonki, ciastka kruche, kapuśniaki i chałki, jak i liczne ciasta. Tutaj można usiąść na chwilę, wypić kawę. zjeść ciastko i za chwilę ruszać dalej.