Rzeszowski czteropak dobrego piwa

Opublikowano: 2019-01-30 13:20:43, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Browar Manufaktura Rzeszów - największych w Polsce browar restauracyjny o powierzchni ponad 700 mkw. - funkcjonuje w ramach galerii handlowej Pasaż Rzeszów, połączonej z Hotelem Metropolitan - siódmym z czterema gwiazdkami w Rzeszowie – posiadającym 75 pokoi.

Rzeszowski czteropak dobrego piwaRzeszowski czteropak dobrego piwaRzeszowski czteropak dobrego piwa
Rzeszowski czteropak dobrego piwa

 

Ten oryginalny koncept zlokalizowany jest na Starym Mieście w Rzeszowie (ul. Słowackiego 16). Browar może pomieścić pół tysiąca osób. Urządzony jest z dużą ilością drewna, skóry i miedzi. Główną częścią lokalu jest 10. metrowy bar przy którym goście mogą spróbować piwa robionego w oparciu o czeskie receptury, ale również zobaczyć na własne oczy, jak jest ono warzone.

Na swojej stronie internetowej piszą o sobie tak:

„Duszę dawnego, galicyjskiego miasteczka wśród brukowanych uliczek na styku ulicy Juliusza Słowackiego i Księdza Feliksa Dymnickiego, zamieniliśmy w przestrzeń ponad 700 m2 tętniącą życiem. „Browar Manufaktura Rzeszów” to wyjątkowy, wielowymiarowy browar restauracyjny, codziennie tętniący życiem. Można u nas dobrze zjeść, napić się różnego gatunku naszego świeżego piwa.” Każde z poniżej opisanych piw można kupić w cenie 10 zł kufel 0,5 litra i 18 zł za kufel 1-litrowy

APA, czyli American Pale Ale , jest doskonałym wstępem do świata piwnej rewolucji. Jeśli stawia się swoje pierwsze kroki w nowofalowym krafcie, to APA jest idealnym nauczycielem pokazującym jak dobre, a zarazem odmienne od koncernowych lagerów może być piwo. Bez dalszych wywodów, APA to zdecydowanie najlepsze i najbardziej wyraziste piwo oferowane przez Browar Manufaktura, jest doskonale pijalne i przyjemnie goryczkowe dzięki zastosowaniu amerykańskich odmian chmielu. Jednak przed pierwszym łykiem warto „powąchać piwo”. Dzięki chmieleniu „na zimno” w aromacie można wyraźnie wyczuć cytrusowe nuty. Piana na opalizującym trunku dość szybko znika, ale pozostawia przyjemną dla oka koronkę zdobiącą szkło. Przyjemny i długo pozostający w pamięci finisz, którego nie należy mylić z zalegającą goryczą.

Klasyka gatunku, czyli Czeski Pils jest „bezpieczną opcją” w wyborze miejscowego piwa. Przysłowiowy „złocisty trunek” oferuje konkretną i niezalegającą goryczkę, która nie zdominuje kubków smakowych. Zastosowanie Żateckiego chmielu zapewnia ziołowy aromat dobrze zgrywający się z słodowym charakterem piwa. Szkoda jednak, że brakuje w nim tak charakterystycznego dla czeskich pilsów diacetylu, który podkreślałby pełnię piwa dodając mu „ciała”.

Rzeszowska pszenica, czyli weizen to typowe niemieckie piwo górnej fermentacji. W swoim charakterze zdecydowanie różni się od dwóch poprzednich. Wskazuje na to już sam wygląd piwa, jest zdecydowanie mętne, nieprzejrzyste i przykryte pokaźną, śnieżnobiałą czapą piany. W aromacie wyczuwalne słodkie nuty bananowo-goździkowe, które w smaku uzupełnione są delikatną pszeniczną kwaskowatością. Wszystko to sprawia, że piwo to jest idealnym orzeźwieniem na koniec dnia!

Stout, to piwo górnej fermentacji wyróżniające się na tle pozostałych swym kolorem, niemal czarne, z rubinowymi refleksami. W smaku, dzięki zastosowaniu ciemnych słodów można doszukać się nut karmelowych i kawowych. W przeciwieństwie do wielu ciemnych piw koncernowych reprezentujących ten styl, nie jest słodkim ulepkiem. Goryczka na odpowiednim poziomie w stronę niskkiej zapewnia solidny i treściwy trunek na zimowe wieczory. Doskonale skomponuje się z słodkimi deserami.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij