Młody kucharz z Rzeszowa w finale
W środę, 6 lutego br. odbędzie się druga edycja prestiżowego Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. W gronie finalistów znalazł się także uczeń z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka-Ligęzy w Rzeszowie
Mottem adresowanego do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych w Polsce, którzy ukończyli 13 lat, ale nie skończyli 21 roku życia konkursu jest „Ogień, patelnia, talerz - powrót do korzeni”. Składa się on z dwóch etapów: uczniowie przygotowują własne, autorskie receptury, w których muszą wykorzystać składniki obowiązkowe (łosoś świeży, soczewica) i Primerba Knorr Professional (dowolny smak).
Z nadesłanych zgłoszeń wybrano 19 propozycji, które spełniały wszystkie wymogi regulaminowe oraz reprezentowały odpowiednio wysoki poziom wizualny, jak i merytoryczny. W tej grupie znalazło się dwóch uczestników z Podkarpackiego Daniel Czaja z Mielca i Krzysztof Kowalski z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka-Ligęzy w Rzeszowie. Z 19-tki wyłoniono ostatecznie 8 finalistów. Wśród nich znalazło się także miejsce dla Krzysztofa Kowalskiego, który 6 lutego br. stanie przed ostatecznym egzaminem w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu w Kielcach. Trzymamy mocno kciuki.