Przepisy na sylwestrowo-karnawałowe przekąski

Opublikowano: 2018-12-30 01:29:43, w kategorii: Porady

Bez względu na to, czy Nowy Rok zamierzamy przywitać w towarzystwie setki ludzi, czy w gronie najbliższych znajomych, to jedno jest pewne – sekret udanej imprezy tkwi w przekąskach!

Wrapy. Fot. KnorrPaluszki wieprzowo-wolowe. Fot. KnorrFaszerowane jajka. Fot. Knorr
Wrapy. Fot. Knorr

Wrapy. Fot. Knorr

 

Smakowicie zawijane

Tych przysmaków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Zyskują na popularności, tak jak i cała kuchnia meksykańska. Wrapy, tortille, rolady! Brzmi znajomo, prawda? Sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimo. Czym je faszerować? Czym tylko chcesz! Połączenie mięsa i warzyw to najbardziej popularna opcja, jednak to do nas należy ostatnie słowo. Sięgajmy więc po ulubione składniki oraz twórzmy różne kombinacje! Tak podane przekąski można serwować w towarzystwie dipu lub salsy pomidorowej. Uwaga! Znikają w mgnieniu oka! W razie czego warto być przygotowanym na dokładkę.

 

Tradycyjne wrapy

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

1 opakowanie tortilli

1 pierś z kurczaka

1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr

3 liście sałaty lodowej

1 pomidor

1 ogórek

2 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego

2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego

olej

 

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w paski pierś z kurczaka posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem.

Pokrój w plasterki pomidora i ogórka, a sałatę porwij na małe kawałki.

Przygotuj sos – wymieszaj Majonez Hellmann’s i Ketchup Hellmann’s. Tak otrzymanym sosem posmaruj tortille.

Na posmarowanych tortillach poukładaj wszystkie pokrojone warzywa i kurczaka, następnie zwijając uformuj wrapa.

Uformowane wrapy ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 5 minut. Wrapy smakują pysznie zarówno z grilla, jak i na zimno!

 

Finger food

…czyli przystawki na jednego kęsa! To małe przekąski, którymi można się delektować bez użycia sztućców i talerzy. Mogą przybierać formę: babeczek, koreczków, paluszków czy kanapek. Co więcej, są niezwykle estetyczne, kuszą swoim kształtem i kolorem. Ich zaletą jest fakt, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! W wirze sylwestrowej zabawy łatwo o pusty żołądek! Jeśli nie chcemy schodzić z parkietu na długo, sięgnijmy po finger food i wracajmy do zabawy! Lekkie, pyszne, sprawdzą się na kameralnej imprezie w gronie znajomych, a także na bardziej formalnych przyjęciach. Pamiętajmy - w prostocie siła!

 

Paluszki wieprzowo-wołowe

 

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 5

Składniki na ciasto:

500 g mąki

4 g suszonych drożdży

220 ml wody

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

1 szczypta soli

 

Składniki na farsz:

 

450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub baraniny)

2 cebule

2 pęczki zielonej pietruszki

50 g orzeszków pinii

50 g rodzynek

50 g koncentratu pomidorowego

4 ząbki czosnku

0,5 pęczka mięty

0,5 pęczka natki kolendry

3 łyżki oleju do smażenia

1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr

1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr

1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr

2 szczypty soli

150 ml oliwy

1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto – drożdże, sól i cukier rozpuść w ciepłej wodzie (o temperaturze nie wyższej niż 40˚C). Do całości dodaj 2-3 łyżki mąki i odstaw na 20 minut, żeby drożdże rozpoczęły fermentację. Po 20 minutach dodaj pozostałe składniki – resztę mąki i oliwę z oliwek.

Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę). Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na bok (ważne, żeby nie wyschło).

Jajko dokładnie roztrzep w miseczce. Kolendrę, miętę i czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzeszki pinii.

Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie całkowicie suche. Dodaj koncentrat pomidorowy, upraż orzeszki pinii, posiekane zioła (miętę i kolendrę), przyprawy (cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól). Podsmaż całość i odstaw do wystygnięcia.

Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wykrój z ciasta kwadraty 15 x 15 cm. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, na każdy wycięty kwadrat daj łyżkę farszu. Zawiń do środka brzegi ciasta, zroluj i uformuj paluchy o długości około 10 cm. Roladki ułóż na pergaminie i trzymaj je cały czas pod przykryciem.

Smaż paluchy na głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odłóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

 

Pysznie nadziane

 

Kolejną ciekawą opcją są przystawki faszerowane. Łączą w sobie całą gamę smaków, a ich podanie jest niezwykle efektowne. Można podawać je solo lub jako dodatek. Sprawdzą się one w momencie, kiedy goście, po wielu godzinach zabawy, opadną z sił. Co faszerować? Krokiety, warzywa, jajka, pieczarki! Do wyboru, do koloru! Tego typu przysmaki będą pięknie prezentować się na sylwestrowym stole, a ich smak oczaruje niejednego!

 

Co powiecie na faszerowane jajka? Tak podane będą doskonałym dodatkiem do wędlin czy chleba.

 

Faszerowane jajka

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Ilość osób: 8

 

Składniki:

 

8 jajek

1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr

80 g miksu sałat

200 g twarożku

2 łyżki startego chrzanu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 pęczek natki pietruszki

6 łyżek kwaśnej śmietany

200 g jogurtu naturalnego

0,5 pęczka szczypioru

 

Sposób przygotowania:

 

Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Oddziel żółtka.

Wymieszaj twarożek ze śmietaną. Dodaj posiekane zółtka i dopraw do smaku.

Masę serową podziel na trzy części i wymieszaj – pierwszą z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.

Wypełnij jajka przygotowanymi farszami.

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z jogurtem i szczypiorem, a póżniej starannie wymieszaj.

Na półmisku ułóż sałatę, dookoła poukładaj połówki jaj z farszem. Całość polej przygotowanym sosem i posyp pozostałym szczypiorkiem.

  

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij