Przepisy na sylwestrowo-karnawałowe przekąski
Bez względu na to, czy Nowy Rok zamierzamy przywitać w towarzystwie setki ludzi, czy w gronie najbliższych znajomych, to jedno jest pewne – sekret udanej imprezy tkwi w przekąskach!
Smakowicie zawijane
Tych przysmaków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Zyskują na popularności, tak jak i cała kuchnia meksykańska. Wrapy, tortille, rolady! Brzmi znajomo, prawda? Sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimo. Czym je faszerować? Czym tylko chcesz! Połączenie mięsa i warzyw to najbardziej popularna opcja, jednak to do nas należy ostatnie słowo. Sięgajmy więc po ulubione składniki oraz twórzmy różne kombinacje! Tak podane przekąski można serwować w towarzystwie dipu lub salsy pomidorowej. Uwaga! Znikają w mgnieniu oka! W razie czego warto być przygotowanym na dokładkę.
Tradycyjne wrapy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 opakowanie tortilli
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
3 liście sałaty lodowej
1 pomidor
1 ogórek
2 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego
olej
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w paski pierś z kurczaka posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem.
Pokrój w plasterki pomidora i ogórka, a sałatę porwij na małe kawałki.
Przygotuj sos – wymieszaj Majonez Hellmann’s i Ketchup Hellmann’s. Tak otrzymanym sosem posmaruj tortille.
Na posmarowanych tortillach poukładaj wszystkie pokrojone warzywa i kurczaka, następnie zwijając uformuj wrapa.
Uformowane wrapy ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 5 minut. Wrapy smakują pysznie zarówno z grilla, jak i na zimno!
Finger food
…czyli przystawki na jednego kęsa! To małe przekąski, którymi można się delektować bez użycia sztućców i talerzy. Mogą przybierać formę: babeczek, koreczków, paluszków czy kanapek. Co więcej, są niezwykle estetyczne, kuszą swoim kształtem i kolorem. Ich zaletą jest fakt, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! W wirze sylwestrowej zabawy łatwo o pusty żołądek! Jeśli nie chcemy schodzić z parkietu na długo, sięgnijmy po finger food i wracajmy do zabawy! Lekkie, pyszne, sprawdzą się na kameralnej imprezie w gronie znajomych, a także na bardziej formalnych przyjęciach. Pamiętajmy - w prostocie siła!
Paluszki wieprzowo-wołowe
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 5
Składniki na ciasto:
500 g mąki
4 g suszonych drożdży
220 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
Składniki na farsz:
450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub baraniny)
2 cebule
2 pęczki zielonej pietruszki
50 g orzeszków pinii
50 g rodzynek
50 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
0,5 pęczka mięty
0,5 pęczka natki kolendry
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
2 szczypty soli
150 ml oliwy
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto – drożdże, sól i cukier rozpuść w ciepłej wodzie (o temperaturze nie wyższej niż 40˚C). Do całości dodaj 2-3 łyżki mąki i odstaw na 20 minut, żeby drożdże rozpoczęły fermentację. Po 20 minutach dodaj pozostałe składniki – resztę mąki i oliwę z oliwek.
Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę). Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na bok (ważne, żeby nie wyschło).
Jajko dokładnie roztrzep w miseczce. Kolendrę, miętę i czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzeszki pinii.
Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie całkowicie suche. Dodaj koncentrat pomidorowy, upraż orzeszki pinii, posiekane zioła (miętę i kolendrę), przyprawy (cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól). Podsmaż całość i odstaw do wystygnięcia.
Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wykrój z ciasta kwadraty 15 x 15 cm. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, na każdy wycięty kwadrat daj łyżkę farszu. Zawiń do środka brzegi ciasta, zroluj i uformuj paluchy o długości około 10 cm. Roladki ułóż na pergaminie i trzymaj je cały czas pod przykryciem.
Smaż paluchy na głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odłóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Pysznie nadziane
Kolejną ciekawą opcją są przystawki faszerowane. Łączą w sobie całą gamę smaków, a ich podanie jest niezwykle efektowne. Można podawać je solo lub jako dodatek. Sprawdzą się one w momencie, kiedy goście, po wielu godzinach zabawy, opadną z sił. Co faszerować? Krokiety, warzywa, jajka, pieczarki! Do wyboru, do koloru! Tego typu przysmaki będą pięknie prezentować się na sylwestrowym stole, a ich smak oczaruje niejednego!
Co powiecie na faszerowane jajka? Tak podane będą doskonałym dodatkiem do wędlin czy chleba.
Faszerowane jajka
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
8 jajek
1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
80 g miksu sałat
200 g twarożku
2 łyżki startego chrzanu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżek kwaśnej śmietany
200 g jogurtu naturalnego
0,5 pęczka szczypioru
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Oddziel żółtka.
Wymieszaj twarożek ze śmietaną. Dodaj posiekane zółtka i dopraw do smaku.
Masę serową podziel na trzy części i wymieszaj – pierwszą z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.
Wypełnij jajka przygotowanymi farszami.
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z jogurtem i szczypiorem, a póżniej starannie wymieszaj.
Na półmisku ułóż sałatę, dookoła poukładaj połówki jaj z farszem. Całość polej przygotowanym sosem i posyp pozostałym szczypiorkiem.