Jak przygotować stół na uroczystą kolację wigilijną?
Prezenty kupione, dom wysprzątany, świąteczne przysmaki przygotowane. Jeśli jednak jesteś gospodarzem uroczystej kolacji wigilijnej, czeka cię jeszcze trochę przygotowań. W końcu wigilijny stół, przy którym gromadzą się rodzina i znajomi, to jeden z najważniejszych elementów Bożego Narodzenia. Zobacz, jak go przygotować, aby prezentował się wyjątkowo.
Fot. Pexels
Obrus idealnie wyprasowany
Po czym poznać dobrze nakryty stół? Oczywiście po obrusie. Powinien być skrojony na miarę i zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony blatu. Zadbaj, aby był czysty i nienagannie wyprasowany. Obrusy wypierz w pralce osobno, dopasowując temperaturę i liczbę obrotów do rodzaju tkaniny. Białe z bawełny można prać nawet w 90°C, lniane w 60°C, zaś jedwabne w temperaturze nie większej niż 30°C. Z kolei te wykonane ze sztucznych tkanin (np. plamoodporne) maksymalnie w 40°C. – Przed włożeniem obrusu do pralki, złóżmy go w kostkę i wirujmy ustawiając małą liczbę obrotów. Następnie najlepiej wysuszyć go na odpowiedniej suszarce, wyposażonej w grube druty, które zapobiegną powstawaniu zagnieceń na tkaninie. Tym sposobem skrócimy czas prasowania. Idealna na duże pranie będzie suszarka Infinity, zarówno jeśli chodzi o jego ilość, jak i gabaryty (ma rozsuwany stelaż, który pozwala na dopasowanie do potrzebnych akurat rozmiarów) – wyjaśnia Magdalena Jaklewicz, ekspert marki Vileda.
Nie zapomnijmy również o dokładnym wyprasowaniu obrusa i serwetek. – Najlepiej prasować tkaniny, które są jeszcze lekko wilgotne (oczywiście można użyć też generatora pary). Wówczas wygładzenie wszystkich zmarszczek będzie proste i szybkie. Można też zwilżyć suchy obrus wodą ze spryskiwacza. Aby nabrał wyjątkowego zapachu wystarczy do czystej wody dodać kilka kropel perfum. Duże znaczenie w szybkości i dokładności prasowania ma odpowiednia deska. Prasowanie rzeczy dużych gabarytów (jak obrusy), stanie się łatwiejsze, jeśli użyjemy deski z wysuwanym stelażem (np. Perfect 2 in 1 Plus) – dodaje ekspert Viledy.
Przywróć blask sztućcom i zastawie
Przed kolacją wigilijną warto zadbać o zastawę i wypolerować srebra. Pociemniałe sztućce oraz naczynia stołowe ze srebra i platerowane można wyczyścić domowym sposobem. – Wystarczy płaski garnek wyłożyć folią aluminiową (także jego boki), włożyć do niego sztućce i zalać zimną solanką, czyli wodą wymieszaną z dużą ilością soli. Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut, po tym czasie zdjąć z płyty grzewczej, a po przestudzeniu wyjąć i wytrzeć sztućce do sucha. Najlepiej wypolerować je delikatnymi ściereczkami na rolce (np. Light&Soft marki Vileda), które, w przeciwieństwie do ręcznika papierowego, nie pozostawią mikro włókien. Z kolei sztućce ze stali szlachetnej można myć w zmywarce. Jednak regularne używanie detergentów często powoduje różnego rodzaju zarysowania. Dlatego, jeśli chcemy, aby sztućce na długo zachowały blask skorzystajmy z domowego sposobu. Zanurzmy je na kilka minut w szklance z gorącą wodą i octem. A następnie dokładnie wypolerujmy. Bardziej uporczywe plamy usuniemy specjalną ściereczką do armatury napyloną dwutlenkiem tytanu (np. Anti-Kalk marki Vileda), która zbiera wodę, usuwa osad oraz nie powoduje zarysowań – radzi ekspert Viledy.
Zapach Świąt
Kiedy wszystko już przygotowane, a dom lśni czystością, warto zadbać o przyjemny zapach. To sprawi, że nasze mieszkanie będzie jeszcze bardziej intrygujące. Aby w domu unosił się aromat Bożego Narodzenia, upiecz plasterki pomarańczy, posypane cynamonem i goździkami. Możesz ozdobić nimi świąteczną girlandę i umieścić ją w każdym pokoju, wtedy zapach rozejdzie się po całym domu.