Forum Liderów Rozwoju

Podkarpackie restauracje w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2019

Opublikowano: 2018-11-27 19:17:05, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Obecny w 12 krajach przewodnik, jest drugim po Czerwonym Michelin przewodniku gastronomicznym, który porządkuje rynek restauracyjny w Polsce. W edycji na 2019 rok opisanych jest już 640 przybytków kulinarnych w kraju (w pierwszym wydaniu na 2015 r. było 250), z czego tylko/aż sześć z terenu Podkarpackiego.

Podkarpackie restauracje w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2019

 

Ewa Żechowska razem z mężem – kucharzem - Robertem od lat prowadzą kultową dla wielu Chatę Wędrowca w Wetlinie. Pani Ewa gromadzi każde wydanie Żółtego Przewodnika „Gault&Millau”, na półce ma już ich cztery i w każdym z nich znajduje się krótka recenzja ich restauracji. W tym roku na półkę (w przenośni) trafi kolejna edycja przewodnika na 2019 z kolejną recenzją Chaty Wędrowca. Taką średnią mają tylko oni, jako jedyny obiekt  gastronomiczny z Podkarpackiego po raz piąty z rzędu. Chata Wędrowca w Wetlinie chwalona jest za Naleśnik gigant z jagodami.

Po raz kolejny swoją stronicę w tym bedekerze ma także Karczma Pod Semaforem w Bachórzu.

Nowością jest pojawienie się po raz pierwszy Restauracji Carpathia ulokowanej w kompleksie hotelowo-rekreacyjno-wypoczynkowym Hotel Arłamów.

Dodatkowo wyróżniono po raz kolejny Restaurację Magnolia w Dworze Kombornia, Karczmę Stary Lwów we wsi Krasna oraz Restaurację Manuka z Mielca.

Misja i zasady etyczne Gault&Millau:

1. Naszą misją jest promocja kultury kulinarnej. We wszystkich krajach wspieramy szefów i ich starania, a smakoszom wskazujemy najpyszniejsze ścieżki. Zwłaszcza przy okazji stulecia naszej niepodległości powinniśmy pamiętać, że kultura kulinarna jest niezwykle ważnym nośnikiem tradycji, dumy i tożsamości narodowej.

2. Posługujemy się wystandaryzowanym, identycznym we wszystkich krajach, systemem oceny opartym na liczbach i odznaczeniach. Stosujemy 20 punktową skalę, a wszystkie restauracje, które uzyskały co najmniej 10 punktów są przez nas rekomendowane.
3. Jesteśmy niezależni. Nasi znakomicie wyszkoleni inspektorzy są zawsze anonimowi, płacą rachunki, zaś najwyżej oceniane restauracje są weryfikowane także przez inspektorów z innych krajów. Dzięki temu mamy pewność, że utrzymujemy na świecie identyczny poziom not.

4. Piszemy dobrze albo wcale. Nasze recenzje mają zawsze pozytywny wydźwięk. Opisujemy WSZYSTKIE restauracje, które podczas inspekcji uzyskały wynik co najmniej 10 punktów. Restauracje są miejscami publicznymi, otwartymi na obsługę gości, pobierającymi za nią pieniądze, a zatem automatycznie poddane jest ocenie zarówno gości, jak i krytyków oraz zawodowych recenzentów.

5. Sezon inspekcyjny w Polsce trwa od marca do lipca. Dbamy o jak najdokładniejsze i jak najświeższe informacje. Wszystkie publikowane w druku dane są weryfikowane po raz ostatni na początku października.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij