Święto z dynią w tle
Siedlisko Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, szykuje specjalne menu na Święto Dyni, na które zapraszają "głodnych tradycji kulinarnej", już w następną niedzielę, 4 listopada br.
I na pewno znajdziecie w nim zupę baniankę, którą zarejestrowali na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych. A pstrągowska banianka to zupa z dyni podawana z zacierkami. Mieszkańcy wsi Pstrągowa od dawna w przydomowych ogrodach uprawiali warzywa, w tym dynię, którą w gwarze nazywali banią. To ona była podstawowym surowcem do przygotowywania popularnej do dziś na tych terenach zupy. Pstrągowska banianka podawana jest w okresie jesienno-zimowym po zbiorze dojrzałych dyń. We wrześniu jak dynia dojrzała co można było sprawdzić pukając w owoc i jeśli wydawał głuchy odgłos znaczyło, że był gotowy do zbioru (…). Do ugotowanej i przetartej dyni dodawane jest przegotowane mleko, masło oraz sól i pieprz. Dla wyraźnego smaku oraz aromatu dodawana jest gałka muszkatołowa oraz papryka. Zupa podawana jest z zacierkami wykonanymi z pszennej mąki. Niekiedy jak zostało makaronu to dawano go do banianki zamiast zacierek. Danie można było przyozdobić zieleniną, albo suszonymi pestkami dyni uprażonymi na patelni. Banianka obok wodzianki i barszczu jest najczęściej przygotowywaną zupą w pstrągowskich domach.