Hoshi Sushi – wirtuozeria nie tylko dla oka
Przeglądając zdjęcia na Facebooku trudno było nie zwrócić uwagę na to zdjęcie. W karcie menu Hoshi Sushi Japanese Restaurant&Sushi Bar (Rzeszów, al. Kopisto 1, parter Millenium Hall) znajdziemy takie bardzo dekoracyjne i oryginalne danie.
Na talerzu prezentuje się Gunkan Maki w wersji z ikrą ryby latającej. Jak widać sushi to nie tylko doznania smakowe, ale i wizualne. I trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić.
Gunkan maki (Gunkan to po japońsku okręt wojenny) to tak naprawdę odmiana nigiri sushi. Od tradycyjnego nigiri różni się tym, że owinięty w paseczek nori ryż jest udekorowany na wierzchu nadzieniem - często jest nim kawior: i ze względu na smak, jak i ciekawy wygląd. Ma kształt łódeczki z ryżu wypełnionej rozmaitym farszem z typową japońską metodą komponowania składników.
Gunkan maki sushi powstało w latach 30. XX wieku i od tamtej pory cieszy się coraz większą popularnością.