Forum Liderów Rozwoju

Kilka przepisów na chłodnik

Opublikowano: 2018-08-12 13:42:27, w kategorii: Porady

Czas na chłodniki! Szybkie, proste w przygotowaniu, przynoszą chwilę ochłody i orzeźwienia. W formie obiadu, przekąski bądź kolacji – smakują zawsze i wszędzie. Chłodnik litewski, chłodnik z zielonych ogórków czy gazpacho - idealny wakacyjny posiłek!

Chłodnik po litewski. Fot. KnorrChłodnik z zielonych ogórków. Fot. KnorrGazpacho. Fot. Knorr
Chłodnik po litewski. Fot. Knorr

Chłodnik po litewski. Fot. Knorr

 

Chłodnik litewski

Prosto z polskiego stołu wita nas rumiany chłodnik litewski, którego tradycyjne receptury pochodzą z rejonów Kresów Wschodnich. Zupa szybko podbiła podniebienia zarówno dworskich kucharzy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Przepis przez lata modyfikowano, dodając do niego najróżniejsze składniki, na przykład żur, wodę z kiszonych ogórków, bulion rybny, różnorodne rodzaje mięsa, a nawet rakowe szyjki. To apetyczne danie nie może się jednak obyć bez ugotowanej botwinki w towarzystwie zsiadłego mleka, jogurtu albo kwaśniej śmietany. Do dziś potrawa chętnie króluje na polskich talerzach. Jak przygotować rewelacyjny chłodnik po litewsku, podpowiada szef kuchni Knorr.

 

Chłodnik po litewsku

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

200 g posiekanej botwiny

1 zielony ogórek

1 Bulionetka wołowa Knorr

1 pęczek rzodkwi

500 ml jogurtu naturalnego

2 jajka

1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

300 ml wody

 

Sposób przygotowania:

 

W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.

Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.

Dodaj starte warzywa.

Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.

Chłodnik dopraw do smaku szczyptą zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, z którymi podawaj zupę.

 

Sezon w pełni

 

Lato to bez wątpienia ich czas! Chłodniki nie tylko doskonale smakują, ale i znakomicie orzeźwiają w upalne dni. Zimne zupy możemy zrobić zarówno z warzyw, jak i owoców. Warto sięgać po najbardziej wartościowe składniki, czyli te sezonowe. Stawiajmy na moc świeżych ogórków, pomidorów, cukinii czy szczawiu. Podczas przygotowania chłodników pomogą także maliny lub truskawki. Polecamy wypróbować rewelacyjną zupę z zielonych ogórków. Niebo w gębie!

 

Chłodnik z zielonych ogórków

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

2 ogórki

300 ml jogurtu greckiego

1 Bulionetka warzywna Knorr

2 ząbki czosnku

3 łyżki koperku

115 g orzechów włoskich

1 szczypta soli do smaku

1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

2 łyżki oleju z orzechów arachidowych

400 ml wody

Sposób przygotowania:

Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.

Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.

Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.

 

Z chłodnikiem dookoła świata

Można śmiało rzec, że co kraj, to… inny pyszny chłodnik, bowiem zupy serwowane na zimno odnaleźć można w menu wielu kuchni świata. Ta bałkańska ugości nas smakowitym taratorem, czyli chłodnikiem z zielonych ogórków. Za to romantyczne wakacje we Francji ochłodzi vichyssoise – apetyczna zupa z białej części pora. Palce lizać! Będąc w Turcji, nie sposób z kolei nie spróbować tamtejszego caciku. To doskonałe połączenie tradycyjnego jogurtu naturalnego i ogórków. Czasami do dania dodaje się też listki suszonej mięty. Z cacikiem żaden upał niestraszny! Co ciekawe, Turcy spożywają chłodnik niemal przez cały rok. W chłodniejsze dni stanowi on dodatek do potraw z bakłażana. Natomiast na Wschodzie ugoszczą nas rosyjską okroszką, skomponowaną z jajek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków oraz kawałków z cielęcego mięsa. Chłodniki umiłowali sobie również Hiszpanie. Przygotowują oni zimne zupy o nazwie ajoblanco oraz salmorejo, lecz prym od zawsze wiedzie legendarne gazpacho. Co kryje się pod tymi zagadkowymi nazwami? Ajoblanco w tłumaczeniu oznacza „biały czosnek” i to właśnie on gra tam główną rolę. Ciekawego smaku zupie dodają migdały oraz towarzystwo zielonych winogron. Po słodkie migdały sięgnęli także twórcy przepisu na chłodnik salmorejo, łącząc je z pomidorami. Andaluzyjskie niebo w gębie! Jednak flagowym hiszpańskim chłodnikiem jest gazpacho. Szef kuchni Knorr zdradza przepis na chłodnik z pomidorów w najlepszym wydaniu! Kulinarne podróże czas start!

 

Gazpacho

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

6 pomidorów

1 opakowanie Sosu pomidorowego Knorr

200 ml wody

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

1 ogórek świeży

1 papryka czerwona

2 gałązki natki pietruszki

2 selery naciowe

1 pęczek szczypiorku

60 ml octu winnego

2 łyżeczki cukru

1 cytryna

1 l soku pomidorowego

1 łyżeczka sosu tabasco

1 łyżeczka sosu worcester

1 szczypta soli do smaku

1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

60 ml oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.

Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.

Sos pomidorowy Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.

Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.

 

Warzywne i owocowe – chłodniki to danie idealne na letnią pogodę! Znakomicie chłodzą i orzeźwiają organizm, a przy tym są bardzo smaczne. Czego chcieć więcej? Już dziś rozsmakuj się w rewelacyjnych przepisach na chłodnik. Będzie zimno!

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij