Szybki PIT – kampania informacyjna Ministerstwa Finansów oraz Krajowej Administracji Skarbowej

Dania na karnawał

Opublikowano: 2017-12-31 23:20:39, w kategorii: Porady

Wystarczy kilka prostych przepisów i kilkanaście minut na ich przygotowanie. Oto pięć sposobów na karnawałowe szaleństwo na stole. Zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią, jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout, kurczak satay z miodem, lekka sałatka a la kebab oraz strudel z serem i brokułami.

Zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią. Fot. KnorrJajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout. Fot. KnorrKurczak satay z miodem. Fot. KnorrLekka sałatka a la kebab. Fot. Knorr
Strudel z serem i brokułami. Fot. Knorr
Zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią. Fot. Knorr

Zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią. Fot. Knorr

 

Wyjątkowa przystawka

Wykwintna przystawka, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, to jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout.

- Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Możemy wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółta – według uznania. W zależności także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów. Podgotuj warzywa, a kiedy zmiękną, dodaj do nich rybę. Przypraw potrawę papryczką chili, która nada jej wyrazistego smaku – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. - Wyłóż brzegi kokilek plastrem cukinii, a ragout przełóż do ich wnętrza i na całości połóż jajko. Wszystko zapiecz, a kiedy przekąski będą gotowe, posyp świeżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem i bazylią. Podawaj z ciemnym, pełnoziarnistym i chrupiącym pieczywem posmarowanym kremowym twarożkiem.

 

Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

 

Składniki:

- 6 jajek

- Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese

- 100 g świeżego łososia

- cukinia

- seler naciowy

- papryka czerwona

- łyżka oliwy z oliwek

- otarta skórka z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.

- Cukinię umyj, a następnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdłuż warzywa. Rozdrobnij pozostałe warzywa – selera obierz z włókien, a następnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak łosoś.

- Spaghetti Bolognese Knorr wsyp do rondla, wlej 500 ml wody i zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.

- Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – ułóż je na blasze do pieczenia, każdą z nich natłuść oliwą a boki wyłóż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout nałóż do naczynek.

- Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.

 

Włoskie naleśniki

 

Naleśniki – tym razem w wersji wykwintnej. Na karnawałowe party idealne będą crespelle, czyli włoskie, nadziewane gorgonzolą i zapiekane w sosie, podane w formie roladek. Pasują do nich warzywa, takie jak cukinia, szparagi czy szpinak.

- Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste w smaku sery pleśniowe. Przełożone naleśniki pokrój na małe roladki i podsmaż w sosie pomidorowym. Dobrym pomysłem jest także ich zapieczenie – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Naleśniki najlepiej serwować na ciepło, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówką z białej kapusty:

 

Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią

 

Składniki:

- 300 ml mleka

- 2 jajka

- 150 g mąki

- 400 g rozdrobnionych pomidorów pelatti

- Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese

- cukinia

- 150 g sera gorgonzola

- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia

 

Sposób przygotowania:

- Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.

- Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.

- Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.

- Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, aby nadać smaku i zagotuj.

- Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobna kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobniona gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.

- Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.

 

Szybka sałatka

 

Sałatka to pewniak, jeśli stawiamy na ekspresowe przygotowanie imprezy. Zdrowa i pożywna, świetnie sprawdza się w karnawale. Przepisów bez liku! Możemy np. zaserwować sałatkę a’la kebab ze smażoną piersią z kurczaka pokrojoną w kosteczki. Podczas przygotowania wykorzystuje się także ser żółty, pokrojony w słupki, oraz ulubione warzywa. Receptura daje nam dużą dowolność – wrzucamy to, co akurat mamy w kuchni. Do sałatki pasuje zarówno papryka, kukurydza, jak i ogórek konserwowy. Smak gotowego dania podkreśli sos czosnkowy lub ziołowy. Sałatka podana z dodatkiem pieczywa lub plackami tortilli zyska uznanie gości:

 

Lekka sałatka à la kebab

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka

- 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr

- 3 kolorowe papryki

- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

- 80 g sera żółtego

- kukurydza z puszki

- 2 ogórki konserwowe

- 3 łyżki oliwy

- 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

- Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiając dla smaku przyprawą Knorr.

- Paprykę, ser i ogórek pokrój w paski. Kukurydzę odcedź.

- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

- Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.

 

Tajski kurczak

Kurczak – szybki i zawsze smaczny. W karnawale ważne, by podać go w sposób nowatorski. Dobrym pomysłem będzie kurczak satay. To sposób na szybką przekąskę, a do tego świetnie się prezentuje – zygzaki na patyku przyciągną uwagę gości. Tak przygotowany kurczak, podany z miodem, stanie się orientalnym połączeniem smaków, prosto z tajskiej kuchni.

- Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości - za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego. Wymieszaj go z wodą, mąką ziemniaczaną i miodem, a powstanie kusząca, orientalna marynata – poleca szef kuchni Knorr. Kurczaka satay najlepiej podawać z ulubioną sałatą:

 

Kurczak satay z miodem

Składniki:

- 8 polędwiczek z kurczaka

- 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr

- 2 łyżki sosu teriyaki

- 1 łyżka miodu

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 0,5 szklanki wody

- patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

- W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr, dla nadania aromatu. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.

- Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.

- Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.

 

Ciasto z warzywami

Zamiast słodkiego ciasta na karnawałową imprezę można przygotować strudel z brokułami. Choć zwykle strudel kojarzy się ze słodkim aromatem, jabłkami i cynamonem, to w wersji wytrawnej, bo z warzywami, smakuje równie dobrze. W przygotowaniu farszu sprawdzą się brokuły, do tego ser ementaler i ciasto francuskie. Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu było zwarte. Strudel z brokułami to pomysł na pyszną, wegetariańską przystawkę.

 

Strudel z serem i brokułami

 

Składniki:

- mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- brokuł

- jajko

- 200 g ementalera

- czarny pieprz świeżo zmielony

- Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką

- ciasto filo

- 4 łyżeczki oliwy z oliwek

- 100 ml śmietany

 

Sposób przygotowania:

- Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką do zapiekanek, aby nadać aromatu, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty - sos powinien być bardzo gęsty. Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.

- Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

- Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

- Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 ͦC piekarniku, około z 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij