Szybki PIT – kampania informacyjna Ministerstwa Finansów oraz Krajowej Administracji Skarbowej

Świąteczne pierogi – z soczewicą, makiem i kaszą

Opublikowano: 2017-12-21 08:29:17, w kategorii: Porady

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.

Fot. KnorrFot. KnorrFot. Knorr
Fot. Knorr

Fot. Knorr

 

W większości domów przyrządzanie pierogów to niemal tradycja rodzinna. Przepisy na idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W ciągu roku najchętniej sięgamy po pierogi z serem i ziemniakami, tzw. ruskie, w czasie świąt - po te z kapustą i grzybami. W tym okresie warto zainspirować się także nowymi przepisami, które urozmaicą i unowocześnią bożonarodzeniowe menu.

Sekret świątecznych pierogów tkwi w idealnej konsystencji i elastyczności ciasta. Cienkie, delikatne, nierozpadające się podczas gotowania. Nie powinno zawierać zbyt dużej ilości mąki, gdyż staje się wtedy twarde i ciężko się skleja. Warto zadbać także o farsz i jakość produktów, z których go przygotowujemy. Bardzo ważne jest, aby był on gęsty i zwarty. Oto nowe propozycje podania świątecznych pierogów od szefa kuchni Knorr.

 

Z soczewicą

Powodów, dla których warto jeść soczewicę, jest wiele. Wróciła do łask wraz z rozpowszechnianiem się mody na zdrowe odżywianie. Za sprawą dużej ilości białka stała się ulubienicą wegetarian. Jest nie tylko smaczna, lecz także tania i prosta w przygotowaniu. „Przy okazji Wigilii możemy podać zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możemy też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Wystarczy zmielić ziarna soczewicy na jednolitą masę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki (według upodobania).

 

Pierogi z soczewicą

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 8

Składniki:

- 300 g zielonej soczewicy

- 1 szklanka wody

- 600 g mąki

- 3 cebule

- 2 jajka

- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

- 3 ząbki czosnku

- 1 szczypta majeranku i tymianku

- 1 szczypta soli

- 1 łyżka tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

- Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.

- Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.

- Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.

- Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.

- Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

- Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

 

Z kaszą gryczaną

O zdrowotnych właściwościach kasz powstało już setki artykułów i wypowiedzi. Lekarze oraz dietetycy zapewniają, że warto je wykorzystywać w codziennej diecie. Szczególnie godna polecenia jest kasza gryczana. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi oraz jako dodatek np. do gulaszu. Kaszę gryczaną można także wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. W połączeniu z grzybami, boczkiem czy twarogiem stanowi smaczny oraz pełnowartościowy posiłek. Jedno jest pewne, danie to idealnie sprawdzi się podczas świątecznej kolacji.

 

Pierogi z kaszą gryczaną

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- 500 g mąki

- 150 ml ciepłej wody

- sól

- 200 g kaszy gryczanej

- 1 Esencja do duszonych mięs Knorr

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

- 2 ziarna ziela angielskiego

- 1 łyżka majeranku

- 100 g boczku wędzonego

- 50 ml oleju roślinnego

- 50 g suszonych grzybów leśnych

- 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

- Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą, wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby, jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.

- W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.

- Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione - Esencję do duszonych mięs Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

- Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.

- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i, zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.

- Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.

 

Z makiem

Mak w tradycji polskiej wyjątkowo silnie związany jest ze świętami Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole oznacza dostatek i pomyślność. Podczas wieczerzy najczęściej podaje się kutię lub kluski z makiem. Ich ciekawą odmianę mogą stanowić pierogi. Do przygotowania far-szu wystarczy ugotować mak, zmielić, a następnie odpowiednio do smaku dodać posiekane bakalie i miód. Jest to ciekawa opcja dla wszystkich tych, którzy lubią dania na słodko. Dla wzmocnienia smaku można dodać także laskę wanilii lub kilka kropel olejku migdałowego. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z odrobiną roztopionego masła.

Pierogi z makiem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki miodu

- 3 łyżki prażonych migdałów

- 1 laska wanilii

- 1 szklanka maku

- 1 szklanka cukru

- 3 łyżki oleju

- 1 szklanka ciepłej woda

- 1 jajko

- 2 żółtka

Sposób przygotowania:

- Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.

- Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.

- Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.

- Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.

- Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.

- Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.

- W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij