Dynia czyli jesienny przysmak

Opublikowano: 2017-10-26 23:16:49, w kategorii: Porady

Koniec października i listopad to absolutny szczyt sezonu na dynię i nie można go przegapić. To produkt tak uniwersalny, że jedynie nasza wyobraźnia może ograniczyć nowe pomysły na jej wykorzystanie. Jeśli jeszcze do tej pory nie pojawiła się na Waszym stole, sprawdźcie w najnowszym magazynie „Kuchnia”, jak ją przyrządzić.

Fot. Magazyn Kuchnia

Fot. Magazyn Kuchnia

 

Jedzmy dynię na zdrowie

Jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w wartości odżywcze. Im bardziej intensywny kolor, tym zawiera więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która m.in. opóźnia pojawianie się zmarszczek i wzmacnia odporność. Dodatkowo dynia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C oraz magnez, wapń i potas. Jej pestki, choć wysokokaloryczne, zawierają bardzo dużo cynku i magnezu.

Jeden produkt – duża różnorodność potraw

Purée z dyni to świetna baza do ciast i zup. W Polsce bardzo popularna jest duszona dynia z mlekiem. Ze startej dyni można przygotować placki, a w połączeniu z mąką zrobimy z niej pyszne gnocchi. Warto eksperymentować i łączyć dynię z produktami, przyprawami i daniami, do których wykorzystujemy inne warzywa. Można dodać ją do bigosu, połączyć z twarogiem i upiec bułeczki lub przygotować ciastka dyniowo-piernikowe z imbirem i orzechami.

Największa dynia

Największy okaz w Polsce ważył 839,6 kg. Światowy rekord należy do hodowcy z Belgii, który w 2016 roku zaprezentował dynię ważącą 1190,49 kg. Tak wielkich dyń nie znajdziemy na bazarach, ale za duża dynia to nie problem.

– Jeśli zdarzy się, że kupicie za dużą dynię, zróbcie z niej purée i zamroźcie – podpowiada Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Dzięki temu bardzo szybko będziecie mogli – w dowolnej chwili – przygotować ciasto czy cudownie rozgrzewającą zupę dyniową – dodaje.

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij