Otwarcie Browaru Manufaktura w Rzeszowie

Opublikowano: 2017-10-07 17:28:54, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Dziś w Rzeszowie otwarcie Browaru Manufaktura - największego w regionie, i jednego z największych w Polsce, browarów restauracyjnych. Będzie w nim można skosztować piwa warzonego na miejscu na bazie klasycznych czeskich receptur.

Otwarcie Browaru Manufaktura w Rzeszowie

 

W sobotę (7 października) z okazji otwarcia w browarze zagra zespół Piersi i zaśpiewa Alicja Rega, finalistka konkursu piosenki Eurowizji Junior 2017. Browar mieści się 100 metrów od Ratusza, przy ul. Słowackiego, w Pasażu Rzeszów.

W Browarze Manufaktura czeka pół tysiąca miejsc. Główną częścią lokalu jest 10. metrowy bar, za którym stoi urządzenie do produkcji piwa składające się z kadzi filtracyjnej i kotła warzelnego. Goście mogą spróbować piwa robionego w oparciu o czeskie receptury, ale również zobaczyć na własne oczy, jak jest ono warzone. Na miłośników złotego trunku czekają cztery rodzaje piwa: klasyczny czeski Pils – z lekko wyczuwalną goryczką, lekkie piwo ciemne, pszeniczne – typowo mętne, jasne z nutami owocowymi i przyprawowymi. Na koniec tzw. piwo nowofalowe, wg tradycji amerykańskiej, czyli Pale Ale z nutami cytrusowymi.

Piwo w Browarze Manufaktura Rzeszów warzy Wojciech Szczepański, który tłumaczy, że warzenie piwa to rzemiosło. Żeby przygotować dobre piwo trzeba przestrzegać instrukcji, ale reszta to proces twórczy. Próbowanie, smakowanie i sprawdzanie czy produkt ma już właściwy smak. Piwa rzemieślnicze, czyli takie, które wytwarza rzeszowskim Browar Manufaktura, są wytwarzane z naturalnych składników i nie są pasteryzowane i filtrowane.

– Nie przetwarzamy piwa, aby było trwałe przez rok, bo jest do konsumpcji na miejscu – wyjaśnia Szczepański. – Z kolei tzw. piwo koncernowe, które ma wytrzymać rok na półce w stacji benzynowej w upale, musi zostać poddane filtracji, zabierającej mnóstwo minerałów i komponentów smakowych. Stąd wynika ogromna różnica w smaku pomiędzy tymi rodzajami piwa – podsumowuje Wojciech Szczepański.

Manufaktura to browar restauracyjny. Menu pełne jest dań, które doskonale pasują do piwa, np. żeberka wołowe z ziemniaczanymi dufinkami i zasmażanymi buraczkami (żeberka są marynowane, a potem pieczone 12 godzin). Wśród sycących dań znajdziemy m.in. burger po rzeszowsku z podkarpacką wołowiną, serem wędzonym, boczkiem, pieczarkami, prażona cebulą, pomidorem, sosem musztardowym i ziemniakami. Miłośnicy kuchni włoskiej znajdą również coś dla siebie, a mianowicie przygotowywaną na miejscu pizzę w 9 rodzajach.

Browar urządzony jest w ciepłym klimacie z dużą ilością drewna, skóry i miedzi. Jest też replika klasycznego Volkswagena Busa, produkowanego przez niemiecki koncern motoryzacyjny od 1950 r.; we wnętrzu pojazdu znajduje się stolik i miejsce dla czterech osób . Lokal ozdobiony jest starymi beczkami, w których leżakowała whisky (sprowadzone ze Szkocji), a każde krzesło przy stoliku jest inne.

W lokalu występować będą lokalni muzycy, w tym młodzi artyści z rzeszowskich szkół muzycznych. Dziś zagra zespół Piersi, któremu przewodzi rzeszowski wokalista Adam Asanov oraz Alicja Rega, uczennica Centrum Sztuki Wokalnej w Rzeszowie, finalistka konkursu piosenki Eurowizji Junior 2017.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij