Przepis na Popielec
Co przygotować na początek Wielkiego Postu? Proponujemy rolmopsy śledziowe
Rolmopsy śledziowe. Fot. amk
50 dag matjasów - czyli atlantyckiego śledzia dziewiczego
1 marchewka
ogórek kiszony
100 ml octu
4 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki soli
wykałaczki
Skroić cebulę w krążki, a ogórki w kostkę. Połowę cebuli wymieszać z ogórkiem i rozłożyć na płatach śledziowych. Zawijać je w ruloniki i spinać wykałaczkami. Tak przygotowane ułożyć w słoiku i zalać octem wymieszanym z resztą cebuli, 300 ml wody, solą, cukrem oraz oliwą. Wrzucić jeszcze pokrojoną marchewkę, ziele angielskie i listek laurowy.
Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na całą dobę. Potem wykładać na półmisek.
- Rolmopsy można serwować na liściach sałaty
amk