Przepis na Popielec

Opublikowano: 2013-02-12 22:23:46, w kategorii: Porady

Co przygotować na początek Wielkiego Postu? Proponujemy rolmopsy śledziowe

Rolmopsy śledziowe. Fot. amk

Rolmopsy śledziowe. Fot. amk

 

50 dag matjasów - czyli atlantyckiego śledzia dziewiczego

1 marchewka

ogórek kiszony

100 ml octu

4 cebule

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

pół  łyżeczki soli

wykałaczki

Skroić cebulę w krążki, a ogórki w kostkę. Połowę cebuli wymieszać z ogórkiem i rozłożyć na płatach śledziowych. Zawijać je w ruloniki i spinać wykałaczkami. Tak przygotowane ułożyć w słoiku i zalać octem wymieszanym z resztą cebuli, 300 ml wody, solą, cukrem oraz oliwą. Wrzucić jeszcze pokrojoną marchewkę, ziele angielskie i listek laurowy.

Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na całą dobę. Potem wykładać na półmisek.

- Rolmopsy można serwować na liściach sałaty  

amk

Tagi: ryby, przepisy

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij