Chrupiące przysmaki na talerzu – według Pascala Brodnickiego
Co możemy przygotować, gdy zamarzy nam się, by na naszym talerzu znalazło się coś idealnego do schrupania? Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, ma na to swój sprawdzony sposób, a także sprawdzone przepisy - na chrupiące kotleciki z kurczaka, rybne nuggetsy i warzywne placuszki.
Chrupiące potrawy nadają się na dania obiadowe, ale także jako pomysł na karnawałową imprezę. Tradycyjna panierka na kotlety jest zrobiona z mąki, jajka i bułki tartej. Żeby tym razem nie było nudno, można dodać do niej sezam, płatki migdałów, pestki dyni albo płatki owsiane.
W płatkach kukurydzy
- Przygotowanie kotlecików w chrupiącej panierce to przepis, który może być ciekawym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zamrożonego kurczaka przed usmażeniem powinniśmy dokładnie rozmrozić, a potem odsączyć z wody za pomocą papierowego ręcznika – radzi Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Pierś z kurczaka obtacza się w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
- Na patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni - gdy z tłuszczu znikną bąbelki, to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Kotleciki smażymy od 5 do 10 minut, odwracając je, aby panierka była równomiernie podsmażona – przypomina Pascal. Chrupiący kurczak świetnie skomponuje się z ziemniakami, rzodkiewką i szczypiorkiem. Możemy go również podawać w towarzystwie innych surówek lub gotowanych warzyw.
Chrupiące kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulką i boczkiem
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
ziemniaki, wypłukane i pokrojone w talarki - 1.5 kilogramów
pierś z kurczaka pokrojona w kostkę - 6 sztuk
posiekana cebula - 2 sztuki
boczek pokrojony w kostkę - 100 gramów
rosół z kury - 300 mililitrów
gęsta śmietana - 200 mililitrów
rozbełtane jajko - 2 sztuki
mąka - 50 gramów
płatki kukurydziane - 150 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 80 mililitrów
rzodkiewki pokrojone w talarki - 10 sztuk
skrojony szczypiorek - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż cebulę z boczkiem przez ok. 5 minut.
2. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz gotuj przez 5 min (tym razem nie przykrywając).
3. Posól i popieprz jaja, dopraw także solą i pieprzem piersi z kurczaka, obtocz je mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
4. Na patelnię wlej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, podgrzej i smaż kurczaka przez ok. 6-10 min odwracając go od czasu do czasu. Mięso podawaj z ziemniakami, rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Chrupiące nuggetsy
Pyszne paluszki rybne możemy samemu przygotować w domu – w formie chrupiących nuggetsów. - Filety z dorsza obtaczamy w mące i płatkach, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilka minut, aż nabiorą kolorów - mówi Pascal. - Nuggetsy najlepiej smakują w połączeniu ze szpinakiem i w sosie śmietankowym z dodatkiem curry. Szpinak smażę zwykle na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni przez 4 minuty, potem odcedzam i przekładam do innego garnka, a następnie gotuję – z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu i curry, dzięki którym dorsz nabiera wyjątkowego smaku- poleca Pascal Brodnicki. Paluszki rybne ze szpinakiem z pewnością będą pysznie smakują. Sprawdzą się doskonale podczas karnawałowego przyjęcia albo spotkania z przyjaciółmi.
Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
filety z dorsza bez skórki, pokrojone w paluszki - 400 gramów
naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder - 150 gramów
żółtko rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem - 2 sztuki
mąka - 100 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
curry w proszku - 1 łyżka
umyty i pokrojony szpinak - 1 kilogram
płynna śmietana - 150 mililitrów
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
2. Podgrzej w garnku 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez 5 minut.
3. Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem. Bon appétit!
Warzywne placuszki
Chrupiąca nie musi być tylko panierka. Sekretem chrupiących potraw na talerzu jest ich idealne wysmażenie. Na śniadanie lub deser usmażmy placuszki warzywne z cukinią, marchewką i ziemniakami, okraszone sosem ziołowo-śmietankowym.
Placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym
Przepis na: 2 porcje
Składniki:
starta marchewka - 2 sztuki
starta cukinia - 2 sztuki
starte ziemniaki - 2 sztuki
roztrzepane jajko - 1 sztuka
starty parmezan - 2 łyżki
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
curry lub inna przyprawa - 1 łyżka
mąka - 3 łyżki
gęsta śmietana - 125 mililitrów
czerwona papryka, pokrojona w kostkę - 1 sztuka
posiekana mięta - 1 łyżka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 mililitrów
posiekana kolendra - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Sos: paprykę pokrojoną w kostkę wymieszaj ze śmietaną, miętą, kolendrą, solą i pieprzem.
2. W miseczce odsącz cukinię, ziemniaki i marchewkę. Następnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, natką pietruszki i łyżką curry.
3. Na patelni podgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż placuszki przez ok. 3-5 min z każdej strony. Podawaj z sosem.
Pascal Brodnicki przygodę z gotowaniem rozpoczął od ukończenia szkoły gastronomicznej we francuskim Bayonne. W kolejnych latach jego zawodowe doświadczenie ukształtowała praca w restauracjach we Francji (m.in. la Laiterie lub Les Pyrénées nagrodzona dwoma gwiazdkami Michelin) i w Warszawie (m.in. lokale Montmartre, Malibu). Kulinarne umiejętności szlifował także w warszawskim hotelu Bristol czy Chelsea Hotel w Londynie. Pasjonaci gotowania znają Pascala z takich programów jak „Pascal po prostu gotuj”, „Smakuj świat z Pascalem”, „Pascal po polsku” czy „Pascal po Francji” lub jego pięciu autorskich książek "Pascal Po Prostu Gotuj 1", "Pascal Po Prostu Gotuj 2", "Gotuj kolorowo z Pascalem", "Po Prostu Grilluj", "Po Prostu mi to ugotuj". Pascal został też laureatem nagrody francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Le trophée de l’esprit alimentaire w 2008 za promocję kuchni francuskiej na świecie. Jako promotor zdrowego odżywiania, zostały wybrany przez Instytut Żywienia do udziału w kampanii Zachowaj Równowagę promującej zdrowe żywienie oraz twarzą programu Wielkopolska Onkologia, zajmującego się profilaktyką onkologiczną. Od września 2015 r. Pascal jest Ambasadorem Ramy Smaż jak szef kuchni.