Świąteczne zakupy. Kiedy kupować żywność?
Jeżeli już dokładnie wiesz jakie dania zaserwujesz podczas Wigilii, masz problem z głowy. Przeanalizuj dokładnie menu i przygotuj listę, którą zabierzesz ze sobą na pierwsze świąteczne zakupy.
Fot. 123rf
Najpierw należy kupić wszelkie produkty „sypkie”, typu kasza, ryż, groch czy fasola. Podobnie cukier i mąka, a także pakowane wędliny, czy produkty mrożone: owoce, warzywa lub potrawy gotowe, np. pierogi. W koszyku podczas pierwszych świątecznych zakupów powinny się też znaleźć wszelkie konserwy: fasola, groszek czy kukurydza w puszce oraz „słoiki”, np. ogórki konserwowe, korniszony czy też inne pikle. Pamiętajmy też, że oprócz produktów spożywczych, do przygotowań niezbędne nam też będą środki do czyszczenia i inne artykuły chemiczne.
Poczekaj chwilę z zakupem produktów nabiałowych. Najważniejsza tutaj jest data przydatności do spożycia.
– Z powodzeniem możemy też nieco wcześniej zakupić np. ser żółty. Dotyczy to oczywiście serów plastrowanych w opakowaniach typu otwórz – zamknij. Jeżeli potrzebujemy krojonego z tzw. bloku, należy zostawić ten zakup na okres przed samą Wigilią – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. To również odpowiedni czas na niektóre warzywa, np. ziemniaki, marchew czy pietruszkę. Możesz też do koszyka włożyć niektóre owoce, np. jabłka. W przypadku wędlin sprawa wygląda podobnie jak z nabiałem – jeżeli są paczkowane, a data przydatności jest odpowiednia, można je nabyć wcześniej. Pamiętaj jednak aby dokładnie sprawdzić, czy mięso nie jest sine oraz czy jest dobrze przechowywane w ladach chłodniczych – w żadnym wypadku nie może być zmrożone!
Na kilka dni przed Wigilią do nabycia pozostaną tylko nieliczne artykuły. Dotyczy to głównie świeżych produktów, np. ryb. Kupno karpia czy tez łososia na kilka tygodni przed świętami i jego mrożenie to zły pomysł. Delikatne, rybie mięso traci nie tylko walory smakowe ale też i estetyczne. Podczas ostatnich przedświątecznych zakupów pamiętajmy też o owocach. Banany, mandarynki czy też pomarańcze są na tyle delikatne, że zbyt długie przechowywanie poza warunkami chłodniczymi, może spowodować spadek ich jakości.