Jak dobrze przygotować wigilijne i bożonarodzeniowe dania?

Opublikowano: 2016-12-18 23:24:31, w kategorii: Porady

Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jak dobrze przygotować wigilijne i bożonarodzeniowe dania?Jak dobrze przygotować wigilijne i bożonarodzeniowe dania?Jak dobrze przygotować wigilijne i bożonarodzeniowe dania?
Jak dobrze przygotować wigilijne i bożonarodzeniowe dania?

 

Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy.

 

Najlepiej przed Świętami zrobić dokładny plan, co zamierzamy podać na stół, by sprawnie i efektywnie zrobić zakupy. Dzięki temu nie będziemy musieli wracać do sklepu w ostatniej chwili, kiedy okazałoby się, że brakuje nam istotnego składnika w trakcie gotowania potrawy. A kiedy już jesteśmy w ferworze gotowania i…

 

 

Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu z uszkami lub fasolą. „Powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Próbujemy – smakuje wybornie. Ale nagle… barszcz traci swój czerwony kolor. Co robić? Spokojnie – intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

 

Szybko i prosto ugotujemy na Wigilię barszcz czerwony według poniższego przepisu:

 

Barszcz czerwony

 

Składniki:

 

- 4 sztuki buraków

- Barszcz czerwony z grzybami Knorr ­

- marchew ­

- seler ­

- por mały ­

- liść laurowy ­

- łyżka soku z cytryny ­

- szczypta cukru

- szczypta pieprzu

- szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

 

- Ugotuj w wodzie Barszcz czerwony Knorr, który nada zupie intensywnie czerwony kolor. Następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Możesz dodać ewentualnie łyżkę masła.

- Zupę dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem, do smaku możesz również dodać cukier i sok z cytryny.

- Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

 

Wigilijna zupa jest… za słona?

 

W nawale pracy nie pamiętaliśmy, czy dodaliśmy sól do barszczu, więc solimy jeszcze raz. Próbujemy i okazuje się, że zupa została przesolona! Jest na to prosty sposób – sól wyciągnie surowy ziemniak wrzucony do gotowanej zupy.

 

Ryba… bez smaku?

 

Wigilia jest tradycyjnie postną wieczerzą, na stole rządzą ryby pod różnymi postaciami. W wielu domach króluje karp - smażony lub podany w zupie rybnej. Jak rozpoznać dobrego karpia?

 

„Wybierając tę rybę, szczególną uwagę zwróćmy na to, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możemy sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienia” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

 

Karp powinien charakteryzować się wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z ryby schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożymy go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, trzeba oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy po umyciu wytrzemy ją w papierowy ręcznik, a następnie skropimy sokiem z cytryny.

 

Jeżeli zamierzamy przechowywać rybę przez noc w lodówce, to obłóżmy ją cebulą i zawińmy w folię spożywczą.

 

Karp… się rozpada?

 

Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.

 

Poniżej przepis na wigilijnego karpia:

 

Składniki:

 

- 1,5 kg karpia

- jajko ­

- Bulion na włoszczyźnie Knorr ­

- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr ­

- pół cytryny

- szklanka wody

- 2 łyżki mąki ­

- 2 sztuki marchewki ­

- 2 sztuki pietruszki ­

- Âź selera

- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr

- bułka paryska ­

- szklanka piwa

- olej

 

Sposób przygotowania:

 

- Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, która nada aromatu, a następnie pokrój w plastry.

- Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.

- Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.

- Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.

- Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr, która nada rybie lekki aromat czosnku. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.

 

Pieczony schab… za suchy?

 

Pierwszy i drugi dzień Świąt to czas na podanie pieczonych mięs. Pieczeń idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło podczas rodzinnego obiadu, jak i na zimno do świątecznego śniadania. Mięso najlepiej upiec co najmniej dzień przed Wigilią i zostawić do schłodzenia.

 

Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.

 

Pieczone mięso… bez aromatu?

 

Sekret tkwi w marynacie – to ona nada mięsu nie tylko doskonały smak, ale też cudowny aromat. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej. Na święta sprawdzi się wyrazista marynata na bazie oleju i musztardy.

 

Przepis na pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym:

 

Składniki:

 

- 1,5 kg schabu środkowego bez kości ­

- 300 g śliwek suszonych bez pestek ­

- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr ­

- 4 łyżki oleju roślinnego ­

- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr ­

- 3 łyżki musztardy sarepskiej ­

- 65 g majeranku suszonego ­

- 50 ml oleju

- cebula szalotka, mała ­

- 2 łyżki śmietany 18 % ­

 

Sposób przygotowania:

 

- Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie, tak aby w środek włożyć suszone śliwki.

- Przyprawę do mięs Knorr, która będzie bazą do marynaty, wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Następnie tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku. Na koniec mięso zawiń w folię aluminiową.

- Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.

- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

- Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek. Mięso podawaj z sosem.

 



Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij