Rozgrzewające dania z kuchni włoskiej

Opublikowano: 2016-10-20 00:29:49, w kategorii: Porady

Brak słonecznych promieni początkowo może nie napawać nas zbytnim optymizmem, ale możemy zainspirować się tymi, którzy jeszcze bardziej niż my tęsknią za ciepłem podczas sezonu jesienno – zimowego. Mowa tu o Włochach, którzy ze względu na niechętne żegnanie się z latem znaleźli kilka sposobów jak je po prostu u siebie zatrzymać na dłużej.

Rozgrzewające dania z kuchni włoskiej

 

Niezmiennie od pory roku mieszkańcy Italii czerpią największą radość i rozkosz z… jedzenia. Nie inaczej jest podczas jesieni – wtedy to właśnie w tym kraju trwają zbiory, winobrania oraz liczne festiwale poświęcone właśnie lokalnym produktom. W każdym regionie odbywają się tzw. sarge, gdzie można skosztować prawdziwych sezonowych smakołyków: trufli, kasztanów a także grzybów. Wszystkie świetnie komponują się oczywiście z ponadczasowym i najpopularniejszym przysmakiem włoskim, czyli makaronem. Jego spożywanie podczas chłodnych miesięcy również nie odbywa się bez przyczyny. Produkty zbożowe dobrej jakości dostarczają wtedy organizmowi energii i minerałów, które na pewno przydadzą się na wypadek pluchy za oknem. Oprócz posiłków, podczas jesieni ważne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu ciepłymi napojami. Na to również Włosi mają swoje triki i wbrew pozorom, nie piją oni tylko kawy. Równie chętnie rozgrzewają się natomiast herbatą z takimi dodatkami jak cytrusy (cytryny, pomarańcze), imbir czy koper włoski, który pomoże się ochronić przed jesiennymi przeziębieniami.

 

Kulinarne dodatki na jesień

 

Nie tylko styl życia i spędzania czasu Włochów, ale także już same składniki z ich kraju posiadają właściwości rozgrzewające. Dzięki nim, będziemy w stanie w iście włoskim stylu poradzić sobie z urokami jesienno – zimowego okresu. Idąc tym tropem powinniśmy uwzględnić w swoich potrawach czosnek, cebulę, bazylię, skórki owoców cytrynowych czy kolendrę – coś, bez czego nie może się obejść w kuchni żaden prawdziwy mieszkaniec Italii. Jesienią świetnie sprawdzi się również pieprz cayenne, chrzan, musztarda czy… niepozorna pietruszka. Nie tylko podkręcą one temperaturę uzyskanych dań, ale także wzmocnią doznania smakowe. Podczas tej pory roku dobrze sięgnąć również po cynamon, imbir czy miód. Mogą one posłużyć jako składnik nie tylko do potraw, ale także np. herbacianych naparów.

 

Rozgrzej się po włosku!

 

Specjały tej kuchni idealnie wpisują się w wymogi jesiennego menu. Najpopularniejszy przysmak, czyli makaron, to jednoczesne bogactwo składników odżywczych, a także gwarancja udanego posiłku. Najlepiej wybrać te pasty, które, jak Malma, odznaczają się najwyższą jakością i są dedykowane właśnie do włoskich potraw. Z łatwością można połączyć je z innymi rozgrzewającymi dodatkami, które znalazły się powyżej jako zalecane na jesień. Co powiecie na świdry w wersji „AllaRusticana” z dodatkiem czosnku, cebuli oraz pietruszki? Przepis na idealne danie na jesienne popołudnia znajduje się poniżej. Smacznego!

 

Fusilli Alla Rusticana

 

Składniki:

 

200 g makaronu Malma Fusilli

1 surowa, wędzona kiełbasa wieprzowa

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 suszone pepperoncino

Oliwa z oliwek

Pół puszki pomidorów

Natka pietruszki

Bazylia

Sól, pieprz

Grana padano

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy.

 

Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła.

 

Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem, serwujemy gorące.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij