Dobra pora na makaron!

Opublikowano: 2016-10-07 17:58:01, w kategorii: Porady

Jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie, a spotkać go możemy dosłownie wszędzie. Także w Polsce zyskał on dużą popularność. Makaron – bo o nim mowa, to zdecydowanie jeden z najczęściej wykorzystywanych pomysłów na smakowite dania. Coś tak pysznego i jednocześnie uniwersalnego zdecydowanie zasługuje na częstą obecność w naszym jadłospisie.

Fot. Lubella

Fot. Lubella

 

O tym, jak wielka może być miłość do makaronu w szczególności wiedzą twórcy tzw. World Pasta Day, czyli Światowego Dnia Makaronu, który obchodzimy 25 października. Wtedy to właśnie miłośnicy pasty dyskutują o jej gastronomicznym zastosowaniu, kulinarnych pomysłach – a przede wszystkim rozkoszują się jej smakiem! Coraz huczniej świętuje się ten dzień również w Polsce. Lubella już od lat obchodzi tę datę. Sposobów na to jest tak wiele, jak rodzajów makaronów. – Różne formy i kształty pozwalają na wydobycie prawdziwej głębi serwowanego dania. Potrawy, które są przygotowywane na bazie lekkich sosów najlepiej komponują się z makaronem o gładkiej strukturze, np. cannelloni czy spaghetti. Z kolei sosy np. na bazie serów, dobrze pasują do takich kształtów takich jak kokardki, czy świderki – wyjaśnia Piotr Ceranowicz. Poszczególne kształty możemy oczywiście łączyć z różnorodnymi dodatkami, na które akurat mamy ochotę. Możliwości jest wiele, ponieważ makaron pysznie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono, z mięsem, z rybami, z warzywami i owocami a także w wersji minimalistycznej – polany jedynie oliwą. Jest idealny – w każdej odsłonie.

 

Upodobania kulinarne zazwyczaj są mocno zakorzenione w kulturze. Zwyczaje żywieniowe przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz nasze przekonania warunkują wybory wobec przygotowywanych potraw. I tak np. w piątek na polskich stołach królują głównie dania postne, a podczas niedzielnego obiadu najczęściej wybieramy tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Tydzień ma jednak aż 7 dni i każdy z nich możemy wypełnić innymi, równie wspaniałymi smakami. Propozycją na urozmaicenie naszego codziennego menu bez wątpienia może być makaron. Dlaczego warto się na niego skusić? – Największym atutem dań makaronowych jest szybkość ich przygotowywania (często nie przekraczająca 30 minut), która idzie w parze z możliwością tworzenia różnych kompozycji. Tak naprawdę liczba potraw, które można przyrządzić z makaronem jest zależna jedynie od naszej wyobraźni! – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella. Uniwersalność w tym przypadku oznacza, że możemy jeść go dosłownie na 1000 sposobów. Te atuty z pewnością zasługują, by jak najczęściej włączać makaron do tygodniowego menu, a nawet dedykować mu konkretny dzień. Idealnym jest czwartek – końcówka tygodnia z prawdziwą ucztą na bazie pasty idealnie nastroi nas przed weekendem, na który czekamy z niecierpliwością.

 

Aby móc cieszyć się smakiem wspaniałych past nie potrzeba wiele! Dobór odpowiednich składników w połączeniu z ulubionym makaronem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy kulinarnych. Jedną z najchętniej wybieranych form jest spaghetti, które najczęściej można spotkać z sosem bolognese lub carrbonara. Makaronowe nitki można jednak przygotować na wiele innych sposobów, uzyskując zupełnie nowe doznania smakowe. Ekspert kulinarny marki Lubella przygotował propozycję właśnie z ich użyciem. To doskonały pomysł na jeden z czwartków z pastą w roli głównej. Spaghetti połączone z indykiem, brukselką oraz jajkiem – klasyka w zupełnie nowej odsłonie. Smacznego! :)

 

Spaghetti z indykiem, brukselką oraz jajkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Ilość porcji: dla 4 osób

 

Składniki:

 

- Makaron Lubella Spaghetti 300 g

- 4 jaja

- cebula 100 g

- brukselka 100 g

- pierś z indyka 200 g

- żurawina 30 g

- natka pietruszki 30 g

- parmezan 40 g

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Jajka gotujemy na twardo. Brukselkę myjemy i kroimy na mniejsze części.

Indyka i cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy, dodajemy żurawinę. Łączymy

z ugotowanym i odcedzonym wcześniej makaronem. Posypujemy parmezanem

i posiekaną natką pietruszki.

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy natką pietruszki oraz pokruszonym jajkiem

 

***

 

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

 

Szef kuchni warszawskiej restauracji Północ Południe. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij