Wakacyjne przepisy na dania z grilla

Opublikowano: 2016-07-01 22:45:41, w kategorii: Porady

Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami, burger amerykański, łosoś z oscypkiem czy klasyczne szaszłyki.

Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajemPiersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniamiSzaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwkąŁosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze
Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem

Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem

 

Soczyste i pachnące mięso, sałatka ze świeżych warzyw czy podpieczony kawałek chrupiącego ziemniaka – wszystko to przywodzi na myśl wspaniałe spotkania przy grillu. Na grill zawsze warto jest wrzucić klasyczną karkówkę czy kiełbaskę, jednak szef kuchni Knorr – Piotr Murawski, poleca bardziej nietypowe dania, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu.

 

Burgery w amerykańskim stylu

 

Żadne burgery nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone na sposób amerykański z jajkiem sadzonym i pieczarkami! Przy takim daniu nasi goście na pewno będą się wyśmienicie bawić.

 

Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem

 

Składniki:

 

- 500 g mięsa wołowego z udźca

- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr

- 4 łyżki Sosu Hellmann's STEAK

- 8 plastrów wędzonego boczku

- 4 bułki do hamburgerów

- 10 pieczarek pokrojonych w plastry

- 1 biała cebula pokrojona w piórka

- 2 garstki rukoli

- 4 jajka

- 4 łyżki majonezu

- 4 łyżki oleju

- szczypta czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

 

- Oczyść z błon przygotowane i umyte mięso. Potnij je na kawałeczki i zmiel w maszynce. Dopraw Przyprawą do grilla Knorr, dzięki której nabierze ono doskonałego smaku, wymieszaj dokładnie, a następnie uformuj z niego cztery burgery tej samej wielkości.

- Podsmaż na rozgrzanej oliwie cebulę i pieczarki. Dodaj według uznania pieprz i sól.

- Wyłóż na rozgrzanego grilla przygotowane burgery i przez około 10 minut smaż, co jakiś czas zmieniając stronę. W czasie grillowania smaruj je sosem. Na ruszt wrzuć też pokrojony w plastry boczek. Przekrój na pół bułki, podpiecz je, a następnie posmaruj majonezem.

- W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i przygotuj 4 jajka sadzone.

- Ułóż na bułkach przygotowane kotlety, posmaruj je majonezem, a następnie przykryj rukolą, pieczarkami, boczkiem oraz sadzonymi jajkami. Na górze połóż pozostałą bułkę. Burgery zepnij przy pomocy wykałaczek. Serwuj z sałatką coleslaw i frytkami.

 

Soczysty kurczak

 

Na grillu bez najmniejszego wahania wykorzystać możemy mięso z kurczaka – piersi podpieczone na ruszcie będą soczyste i aromatyczne. Wystarczy przygotować je z brzoskwiniami i serem brie.

 

Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami

 

Składniki:

 

- 400 g piersi z kurczaka

- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr

- 3 łyżki ketchupu pikantnego

- 3 brzoskwinie bez skóry (mogą być też morele lub śliwki)

- 6 listków mięty

- 6 świeżych listków bazylii

- 4 szalotki

- 200 ml soku pomarańczowego

- 1 plaster sera brie

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- 1 opakowanie rukoli

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr

- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

 

- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z pomarańczy. Gotuj aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw na chwilę, aby wystygła.

- W tym czasie brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.

- Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem. Płaty mięsa ułóż pomiędzy dwiema foliami spożywczymi delikatnie posmarowanymi oliwą. Mięso rozbij po brzegach, posmaruj Przyprawą do grilla Knorr wymieszaną z ketchupem Hellmann's. Przyprawa nada odpowiedniego smaku potrawie, a ketchup karmelizując się na powierzchni mięsa sprawi, że w ten sposób przygotowany kurczak będzie soczysty i delikatnie pikantny.

- Na środek mięsa ułóż plaster sera brie, na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą.

- Mięso grilluj na grillu z pokrywą. Ułóż je na namoczonej wcześniej deseczce z drzewa owocowego lub cedrowego, aby mięso dodatkowo się uwędziło. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków.

 

Klasyczne szaszłyki

 

Podczas towarzyskich spotkań przy grillu warto wykorzystać sprawdzone, ale przy tym wyjątkowo smaczne - szaszłyki. Z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem z pewnością podbiją podniebienia naszych gości. Palce lizać!

 

Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką

 

Składniki:

 

- 300 g karkówki

- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr

- 4 łyżki sosu czosnkowego

- boczek wędzony w plastrach - 12 sztuk

- garstka suszonych śliwek

- 4 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI

- 2 łyżki oleju

- 1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry

- drewniane patyki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

 

- Pokrój mięso w kostkę – mniej więcej o wymiarach 3 x 3 cm. Wymieszaj w misce sos chilli, olej, posiekaną kolendrę i Przyprawę do grilla Knorr, która nada mięsu delikatnego smaku i aromatu. Wymocz mięso w tak przygotowanej marynacie.

- Kawałki mięsa zawiń następnie w plastry boczku i nabijaj na zmianę ze śliwkami na przygotowane patyki.

- Szaszłyki wrzuć na ruszt i piecz na grillu przez około 15 minut, co jakiś czas je. Podawaj gotowe z ziemniakami pieczonymi, sałatą i sosem czosnkowym.

 

Aromatyczna rybka z grilla

 

Dla miłośników ryb przygotować możemy smacznego i pachnącego – łososia. Z dodatkiem cukinii i… oscypka smakować on będzie wyśmienicie. Koniecznie trzeba tego spróbować!

 

Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze

 

Składniki:

 

- 600 g fileta z łososia bez skóry

- 3 łyżki ketchupu łagodnego

- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr

- 1 sztuka cukinii

- kilka gałązek pomidorów koktajlowych

- 3 łyżki octu jabłkowego

- 3 łyżki brązowego cukru

- szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

 

- Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.

- Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann's i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.

- W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.

- Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.

- Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij