Kilka propozycji przygotowania mięs na grilla
Gdy temperatura za oknem wreszcie zaczyna wzrastać, powoli zaczynamy planować już pierwsze wspólne spotkania przy grillu. Podajemy przepisy na miodowo imbirowe skrzydełka z grilla oraz karkówkę z grilla obtoczona w suszonych grzybach.
Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI
2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr
2 łyżki miodu
Pół pęczka kolendry
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki octu jabłkowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.
Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.
Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach
Składniki:
700 g karkówki
3 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
50 g suszonych leśnych grzybów
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
100 ml oleju
Sposób przygotowania:
Przygotowane mięso pokrój na grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są zbyt duże, poprzekrawaj je na pół.
W mikserze zmiksuj na pył suszone grzyby. Do tak przygotowanych grzybów dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli i wydobędzie smak mięsa, a następnie posiekany rozmaryn oraz czosnek, a także ketchup Hellmann's i olej.
Zanurz mięso w gotowej marynacie i wszystko razem dokładnie pomieszaj.
Steki grilluj na aluminiowych tackach pod przykryciem, w średniej temperaturze, przez ok. 30 minut. Co jakiś czas obracaj je i smaruj pozostałą marynatą do czasu, aż karkówka będzie już miękka i rumiana.