Kilka propozycji przygotowania mięs na grilla

Opublikowano: 2016-04-30 20:06:29, w kategorii: Porady

Gdy temperatura za oknem wreszcie zaczyna wzrastać, powoli zaczynamy planować już pierwsze wspólne spotkania przy grillu. Podajemy przepisy na miodowo imbirowe skrzydełka z grilla oraz karkówkę z grilla obtoczona w suszonych grzybach.

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach. Fot. KnorrMiodowo imbirowe skrzydełka z grilla. Fot. Knorr
Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach. Fot. Knorr

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach. Fot. Knorr

 

Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla

 

Składniki:

 

1 kg skrzydełek z kurczaka

2 łyżki Sosu Hellmann's CHILLI

2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr

2 łyżki miodu

Pół pęczka kolendry

1 łyżeczka startego imbiru

2 łyżki octu jabłkowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

 

Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.

W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.

Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.

 

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach

 

Składniki:

 

700 g karkówki

3 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny

4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr

50 g suszonych leśnych grzybów

1 ząbek czosnku

1 gałązka rozmarynu

100 ml oleju

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotowane mięso pokrój na grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są zbyt duże, poprzekrawaj je na pół.

W mikserze zmiksuj na pył suszone grzyby. Do tak przygotowanych grzybów dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli i wydobędzie smak mięsa, a następnie posiekany rozmaryn oraz czosnek, a także ketchup Hellmann's i olej.

Zanurz mięso w gotowej marynacie i wszystko razem dokładnie pomieszaj.

Steki grilluj na aluminiowych tackach pod przykryciem, w średniej temperaturze, przez ok. 30 minut. Co jakiś czas obracaj je i smaruj pozostałą marynatą do czasu, aż karkówka będzie już miękka i rumiana.

 

 

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij