Przepisy na wiosenne sałatki z nowalijkami
Po zimie organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie braków witamin i składników mineralnych. Dlatego świetnym sposobem na przygotowanie wiosennego posiłku mogą być sałatki. A wybór mamy - na straganach coraz więcej świeżych i dojrzałych warzyw.
Nowalijki to młode warzywa, które jako pierwsze pojawiają się wiosenną porą. Zaliczyć do nich możemy m.in. rzodkiewkę, sałatę, młodą marchew czy rzeżuchę. Wśród dietetyków wciąż trwa dyskusja, czy warzywa uprawiane w szklarniach mogą mieć tak samo dobre właściwości jak te, które dojrzewają w naturalnych warunkach.
„Zawartość witamin i mikroelementów warzyw szklarniowych zbliżona jest do tych uprawianych na polu. Różnica dotyczyć może jedynie obniżonej zawartości witaminy C, jak również niższej zawartości cukru. Kwestią, która może budzić wątpliwości, jest sposób nawożenia nowalijek, a właściwie jego nadmiar. Związane jest to z koniecznością uzupełniania upraw szklarniowych stosunkowo dużą ilością azotu. Powinniśmy jednak pamiętać, że we wszystkim należy zachować umiar. Dlatego jak najbardziej wskazane jest uzupełnianie swojej diety o świeże warzywa, z zachowaniem odpowiednich proporcji - nie powinniśmy traktować nowalijek jako głównego i jedynego źródła substancji odżywczych, ale raczej jako pyszny dodatek do naszej codziennej diety” - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Świetnym sposobem na urozmaicenie codziennych posiłków są więc sałatki, wśród których znaleźć możemy naprawdę wiele oryginalnych i smacznych przepisów.
Wiosna prosto z parapetu
By mieć pewność, że wykorzystywane przez nas w kuchni nowalijki charakteryzują się wysoką zawartością potrzebnych mikroelementów i witamin, możemy spróbować wyhodować je samodzielnie sami. W ten sposób, zasadzone w doniczce na parapecie pietruszka lub cebula, jak również wysypana na wilgotną ligninę rzeżucha, zazielenią się w ciągu kliku dni. A z pomocą tak wyhodowanych nowalijek przygotować możemy pyszną sałatkę:
Sałatka farfalle z tuńczykiem
Składniki:
- 300 gramów makaronu farfalle (kokardki)
- 2 opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 100 g majonezu
- 1 zielona papryka
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cytryna
- pieprz
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Następnie go ostudź, skrop oliwą i przełóż do miski.
- Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, a następnie dodaj do makaronu.
- Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Pokrój też drobno szczypiorek. Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij. Na koniec pokrój jeszcze drobno cebulę i wszystkie składniki dodaj do miski.
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr połącz z sokiem z cytryny, majonezem oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Gotowym sosem uzupełnij sałatkę. Całość wymieszaj delikatnie, a następnie przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj szczypiorkiem i cząstkami jajka.
Młode ziemniaczki nie tylko na obiad
Do typowo wiosennych warzyw zaliczyć możemy również młode ziemniaki. Kojarzymy je głównie z pysznym obiadem, ale równie dobrze wykorzystać je możemy do przygotowania pysznej sałatki:
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowy Knorr
- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 2 plastry boczku wędzonego
- 300 g młodych ziemniaków
- 150 g świeżego lub mrożonego bobu
- 2 cebule szalotki
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr, która wzbogaci smak i aromat mięsa, przez przynajmniej godzinę. Następnie obsmaż przygotowane mięso i włóż na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po upływie tego czasu, odstaw gotowe mięso do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).
- Ziemniaki umyj, a następnie delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj je w osolonej wodzie, w całości, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Jeżeli wykorzystujesz świeży bób, to ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękki. Następnie ostudź i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.
- Sos sałatkowy koperkowo â ziołowy Knorr, który świetnie uzupełni pozostałe składniki sałatki, wymieszaj z odrobiną wody i oliwą, by powstała klarowna emulsja.
- Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby stał się chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.
- Następnie posiekaj drobno koperek. Ziemniaki zostaw w całości (w przypadku jeśli uznasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, koperek, bób oraz boczek.
- Całość dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.
Pomidor, ogórek i papryka w wiosennym wydaniu
Wiosną warto również pamiętać o pysznych i soczystych pomidorach, dorodnych ogórkach i kolorowych paprykach. Te popularne warzywa doskonale uzupełnią smak różnorodnych dań, w tym np. wiosennej sałatki z krewetkami.
Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami
Składniki:
- 200 g makaronu farfalle
- 150 g krewetek koktajlowych
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 ogórek świeży
- 1 cytryna
- pół pęczka koperku
- 5 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni
- 5 łyżek Ketchupu Hellmann's Łagodny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
- Kolorowe papryki, jak również ogórka, dokładnie umyj i drobno pokrój w kostkę.
- Krewetki odcedź z zalewy.
- Następnie przygotuj sos. W misce połącz: Ketchup Hellmann’s Łagodny z Majonezem Babuni Hellmann's, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który wyśmienicie skomponuje się z pozostałymi składnikami.
- Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do mniejszych miseczek i podawaj.