W karnawałowym bufecie
Zamiast czasochłonnych obfitych dań, na karnawałową prywatkę przygotujmy małe co nieco. Powinno być smaczne, barwne i proste w wykonaniu. Oto propozycja z zastosowaniem owoców, warzyw i sera Mońki.
Fot. MSM w Mońkach
Na karnawałowym przyjęciu sprawdzą się małe, kolorowe, przekąski w formie kanapeczek, sałatek czy tartaletek. Do ich przygotowania potrzebne będą m.in.: krakersy, bagietki, oliwki, wędliny oraz warzywa w zalewie. Świetną propozycją są również koreczki składające się z serów dojrzewających pokrojonych w kostkę i owoców, takich jak: winogrona, pomarańcze czy granaty.
Postać przekąsek zależy od naszej wyobraźni, tak jak na zdjęciu mogą to być pingwiny, ryby, grzybki i wszelkie inne formy.
- Nie powinno zabraknąć także szybkich w przygotowaniu serowych roladek. Ser żółty podkreśli smak przegryzek i sprawi, że będą one bardziej treściwe i zaspokoją głód gości - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.