Cannelloni z czerwoną soczewicą - danie na sylwestra
Polacy najczęściej sylwestra spędzają na domowych imprezach, w gronie rodziny i przyjaciół. Zamieszczamy przepis na potrawę, która z pewnością przypadnie do gustu imprezowiczom.
Fot. Pixabay/CC0
Ekspert kulinarny marki Lubella – Piotr Ceranowicz proponuje na danie główne sylwestrowej imprezy Canelloni z czerwoną soczewicą.
- Niebanalne połączenie soczewicy i Cannelloni z pewnością miło zaskoczy gości sylwestrowych oraz zapewni im energię do wielogodzinnej zabawy – przekonuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Co ważne, danie zaproponowane przez kucharza oprócz oczywistych walorów kulinarnych, jest także proste i szybkie w przygotowaniu, zatem nie powinno sprawić zbyt wielu problemów podczas gorączki przygotowań.
Cannelloni z czerwoną soczewicą
Składniki:
makaron Lubella Cannelloni (1 op.)
czerwona soczewica (1 szk.)
cebula (2 szt.)
czosnek (5 ząbków)
bulion warzywny (2 szk.)
cynamon (¼ łyżeczki)
papryka czerwona (¼ łyżeczki)
kmin rzymski mielony (¼ łyżeczki)
pomidory w puszce (2 op.)
cukier (2 łyżki)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
jogurt naturalny (200g)
świeża mięta siekana (1 łyżka)
Przygotowanie:
Makaron delikatnie obgotowujemy.
Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy, do momentu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
Posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku przesmażamy na patelni. Dodajemy paprykę oraz połowę kminu, następnie całość mieszamy z soczewicą. Powstałym farszem napełniamy rurki.
Resztę cebuli oraz dwa ząbki czosnku siekamy i przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy pomidory, cukier, resztę kminu rzymskiego i cynamon. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Rurki zalewamy sosem i zapiekamy przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni.
Z jogurtu, mięty, roztartego czosnku i szczypty soli przygotowujemy sos.
Zapieczone rurki podajemy z jogurtowym sosem.